James Bond - protagonistul campaniei de imagine a TIFF

James Bond este protagonistul campaniei de imagine a ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania - TIFF, faimosul agent 007 fiind interpretat de actorii români Andi Vasluianu, Gabriel Spahiu, Mimi Brănescu, Vlad Ivanov, Piersic Junior, Tudor Chirilă şi Anamaria Marinca.

59 afișări
Imaginea articolului James Bond - protagonistul campaniei de imagine a TIFF

James Bond - protagonistul campaniei de imagine a TIFF

Ajuns la cea de-a şaptea ediţie, TIFF a mizat pe un concept devenit tradiţie: interpretarea în cheie parodică a unui "icon" din cinema.

Astfel, imaginea "cult" a ediţiei 2008 a TIFF va fi faimosul agent 007, James Bond devenind protagonistul celei mai ambiţioase campanii de imagine din istoria evenimentului, gândită şi realizată de echipa festivalului.

Pentru posterul festivalului, au fost cooptaţi şapte actori, care au testat rolul agentului britanic şi s-au "jucat" de-a 007-le autohton, adoptând ipostaze recognoscibile, de pe posterele filmelor cu James Bond, îmbrăcaţi, însă, nu în smoking, ci ca nişte veritabili haiduci din gaşca lui Şaptecai: cu mustăţi, perciuni, plete în vânt, cojoace, căciuli de lână, brâu şi, evident, cu pistol la cingătoare.

Aşadar, în campania de teasing (începută în urmă cu o lună) apar, în ordine şi cu numele transcrise astfel încât să respecte convenţia prin care se recomandă în filme agentul 007 ("Bond. James Bond") următorii: Vasluianu. Andi Vasluianu, Spahiu. Gabriel Spahiu, Brănescu. Mimi Brănescu, Ivanov. Vlad Ivanov, Junior. Piersic Junior, Chirilă. Tudor Chirilă, Marinca. Anamaria Marinca.

Şedinţa foto a avut trei etape, ultima desfăşurându-se la Londra, unde fotograful oficial al posterelor TIFF de până în prezent, Cosmin Bumbuţ, s-a deplasat pentru a o surprinde pe Anamaria Marinca în chip de haiduc în travesti. Pe posterul oficial al festivalului apar toţi cei şapte actori.

Nici spotul festivalului nu putea rămâne mai prejos. Radu Muntean, aflat la a cincea colaborare cu TIFF-ul, Corneliu Porumboiu, Nae Caranfil, Bogdan Mustaţă, Tudor Giurgiu, Adrian Sitaru şi Paul Negoescu sunt cei şapte regizori invitaţi să interpreteze local mitologia Bond în mici filmuleţe de circa 40 de secunde.

Acest proiect a fost produs de Mercedes Benz, şi, la fel cum filmele cu James Bond promovează brand-urile cu care se asociază, tot aşa, cei şapte regizori au găsit modalităţi de a "distribui" în poveştile lor câte un model de maşină Mercedes.

Coloana sonoră a filmuleţelor Bond este asigurată de Fanfara Ciocârlia, care a oferit festivalului drepturile de utilizare a propriei lor interpretări muzicale a temei James Bond, intitulată "007 James Bond Theme" şi inclusă pe albumul "Gili Garabdi".

În penultima zi a festivalului, sâmbătă, 7 iunie, ora 12.00, în cadrul unei conferinţe de presă speciale, TIFF va lansa un DVD cu cele şapte spoturi ale ediţiei cu numărul şapte. În aceeaşi zi, la cinematograful Republica, "haiducii 007" prezenţi la festival se vor întâlni cu publicul clujean pentru o sesiune de autografe şi discuţii.

Încă de la prima ediţie, din 2002, TIFF-ul a folosit imagini "cult" şi le-a trecut prin filtrul "echipei de creaţie", rezultând parodii memorabile: numele festivalului, Transilvania, a luat locul Hollywood-ului în primul an, poziţionat pe celebrul munte din L.A.. În 2003, celebrul Bulevard al Stelelor a trecut printr-un lan de căpiţe de fân de pe dealurile transilvănene. În 2004, Marilyn Monroe a Transilvaniei a zâmbit timid şi îmbujorată cu fustele-i tradiţionale în bătaia vântului. În 2005, E.T a devenit un ied de toată frumuseţea al unui cioban care, cu o privire pierdută, îi urmăreşte zborul prin dreptul lunii pe bicicleta unui copil. Mămăliga românească a luat forme multiple pentru fiecare secţiune a festivalului în 2006, iar anul trecut, mega faimosul vampir transilvănean, alias Nosferatu, alias Dracula, a trebuit să facă faţă unui casting riguros.

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului va debuta la Cluj, pe 30 mai, cu cel mai recent film al regizorului Michael Haneke, thriller-ul psihologic "Funny Games".

Totodată, TIFF 2008 va continua tradiţia de anul trecut, când festivalul a fost extins şi în Sibiu, cu prilejul Capitalei Culturale Europene. Astfel, Festivalul se va desfăşura şi în acest an la Sibiu, în perioada 11 - 15 iunie, cu proiecţii în mai multe locuri, printre care şi Piaţa Mică din Sibiu.

TIFF este organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc, fiind primul festival internaţional de film de lungmetraj din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici