"Je suis Vlad": Vlad Alexandrescu, susţinut de personalităţi din societatea civilă

Vlad Alexandrescu a demisionat miercuri din funcţia de Ministru al Culturii, însă acesta este susţinut de mai multe personalităţi din lumea culturii şi a societăţii civile precum: jurnalista Luiza Vasiliu, activistul Claudiu Crăciun, antreprenorul Cosmin Alexandru şi Dan Perjovschi.

2257 afișări
Imaginea articolului "Je suis Vlad": Vlad Alexandrescu, susţinut de personalităţi din societatea civilă

"Je suis Vlad": Vlad Alexandrescu, susţinut de personalităţi din societatea civilă

Premierul Dacian Cioloş i-a cerut, miercuri, demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, decizia venind pe fondul scandalului de la Opera Naţională, au precizat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale. Ulterior, printr-un mesaj postat pe pagina sa de pe reţeaua de socializare Facebook, Vlad Alexandrescu a anunţat că îşi prezintă demisia.

Vlad Alexandrescu este al treilea ministru care părăseşte Cabinetul Cioloş, după ministrul Muncii şi ministrul Fondurilor Europene.

Cu toate acestea, mai multe figuri publice s-au poziţionat în favoarea lui Vlad Alexandrescu, prin intermediul mai multor mesaje publicate Facebook, criticându-l pe premierul Cioloş pentru faptul că l-a presat pe Alexandrescu să demisioneze.

Prezentăm mai jos reacţiile acestora:

Desenatorul şi performer-ul Dan Perjovschi a conturat un "I love Vlad", pe care l-a ataşat unui mesaj pe pagina sa de Facebook. În loc de "love" în sintagmă este, de fapt, o ingenioasă inimă ce se întregeşte din litera V. Mesajul lui Perjovschi este: "Acum că s-a pornit urgia cetăţii asediate şi managerii înţepeniţi în funcţii sau ăia care tremură cînd aud voci independente sar la beregata ministrului acum cînd toată lumea rezolvă blocajele prin anihilarea taberei opuse acum cînd toată lumea cultural-oficială moare de frica reformei pot zice liniştit: Îmi place şi îl sprijin pe Vlad Alexandrescu pentru că încearcă să facă din independenţi (şi din expertiza independentă) parte egală a discuţiei culturale, pentru că a stîrnit viesparul, pentru că şi-a făcut echipa altfel şi a adus în minister figuri rebele şi profesionişti autentici, pentru reuşeşte acolo unde alţii nici măcar n-au încercat, pentru că dacă greşeşte încearcă să-şi corecteze greşelile."

Claudiu Crăciun, lector universitar la catedra de ştiinte politice si studii europene a Facultăţii de Ştiinţe Politice, tânăr implicat politic care-i mereu "pe metereze" la protestele democratice, spune într-un mesaj publicat pe Facebook: "După eşecul răsunător al proiectului salarizării unitare, premierul Cioloş mai face o prostie majoră, îi cere demisia ministrului Vlad Alexandrescu. Cred că este singurul ministru din acest guvern care îşi merita mandatul şi a încercat să se ridice la înălţimea aşteptărilor. Acest gest nu poate fi imputat partidelor "mari şi rele" ci amatorismului şi confuziei lui Dacian Cioloş. Acest guvern este atât de slab încât nici nu merită să ieşi in stradă pentru a-l da jos."

Jurnalista Luiza Vasiliu l-a susţinut, miercuri, prin intermediul unui mesaj postat pe pagina sa de Facebook pe Vlad Alexandrescu exprimând că în ciuda proiectelor noi şi a iniţiativelor de a pune în valoare cultura româneasă, acesta este demis din cauza imposibilităţii de a rezolva un singur caz punctual, anume criza de la Opera Naţională Bucureşti. Jurnalista nu ezistă să îşi manifeste revolta adresându-i câteva întrebări mustrătoare şi premierului Cioloş:

„Situaţia e aşa: avem un ministru al culturii care, pentru prima oară după ani şi ani şi ani de zile, propune nişte direcţii/proiecte/iniţiative cu sens şi perspectivă în lumea culturală de la noi. Acelaşi ministru nu reuşeşte să rezolve în cîteva săptămîni criza dintr-o instituţie de stat cu probleme uriaşe de corupţie şi funcţionare internă. Asta înseamnă că demiţi ministrul pentru că n-a putut rezolva un caz punctual şi îi iei şansa de a rezolva multe alte probleme pentru multe alte insituţii/domenii? Unde-i logica în decizia asta, domnule Dacian Cioloş? Cam cît de uşor se demite un ministru? A, sau l-a supărat pe dl Caramitru şi asta e deajuns?”, a scris Luiza Vasiliu pe Facebook.

Antreprenorul, consultantul în branding şi strategie Cosmin Alexandrua a precizat, pe pagina sa de Facebook, în urma veştii că premierul Cioloş i-a cerut demisia lui Vlad Alexandrescu, că nu este de acord cu această decizie. De asemenea, acesta acuză presiuni ale vicepremierului Dâncu asupra prim-ministrului: „E prima decizie a prim-ministrului Cioloş de care mă dezic maximal. Vlad Alexandrescu e unul dintre cei mai buni miniştri ai culturii pe care i-a avut România în ultimii 25 de ani. Mişcarea asta miroase a Dâncu şi îmi pare tare rău dacă Cioloş a ales să îi cedeze.”, a scris Cosmin Alexandru.

Un protest de susţinere a lui Vlad Alexandrescu, ce stă sub semnul sloganului "Je suis Vlad", va avea loc, miercuri seară, la ora 19:00, în faţa Guvernului României. De asemenea, în spaţiul public a început să circule deja o scrisoare adresată premierului Dacian Cioloş pentru a-l meţine pe Alexandrescu în cabinetul său.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici