Jubileul de 150 de ani al Casei Regale, sărbătorit la Chişinău

La invitaţia Parlamentului Republicii Moldova, Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei, şi Principele Radu se află astăzi la Chişinău, unde sărbătoresc jubileul de 150 de ani de la fondarea Casei Regale.

211 afișări
Imaginea articolului Jubileul de 150 de ani al Casei Regale, sărbătorit la Chişinău

Jubileul de 150 de ani al Casei Regale, sărbătorit la Chişinău (Imagine: Adrian Lupea/ Foto Mediafax)

La ora 11, Principele Radu va înmâna Bursele “Regele Ferdinand” I şi “Regina Maria” pentru anul universitar 2016-2017, la Universitatea Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova. Bursele sunt anuale şi au fost fondate în anul 2015 de Principesa Moştenitoare Margareta şi de Principele Radu. Vor fi prezenţi ministrul Educaţiei, doamna Corina Fusu, preşedintele Comisiei Parlamentare pentru Educaţie, dl Vladimir Hotineanu, şi ambasadorul României la Chişinău, Excelenţa Sa dl Daniel Ioniţă.

La ora 12, Principesa Moştenitoare Margareta va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice a Moldovei. Alteţele Lor Regale vor lua parte la şedinţa festivă a Senatului, alături de rectorul ASE, de profesori şi de studenţi.

La ora 19, Palatul Republicii va găzdui festivitatea de omagiere a Casei Regale a României la împlinirea a 150 de ani de la fondare. Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, domnul Andrian Candu, va întâmpina pe Custodele Coroanei române şi pe Principele Radu. Vor lua parte înalţi reprezentanţi ai statului, ai Parlamentului şi ai Guvernului.

Prima parte a serii va cuprinde un spectacol de gală în care vor evolua Orchestra Prezidenţială, Orchestra Simfonică a Moldovei, Capela Corală “Doina” şi Corul de copii “Vocile Moldovei”, alături de eminenţi muzicieni şi tinere talente. La dorinţa Preşedintelul Parlamentului şi a Familiei Regale, spectacolul va aduna fonduri pentru reparaţia sălii de festivităţi a Liceului de Muzică “Ciprian Porumbescu”.

A doua parte a serii va cuprinde o recepţie oficială, în care Familia Regală se va întâlni cu autorităţile Republicii Moldova şi cu personalităţile prezente la festivitate. Cu această ocazie, Custodele Coroanei va oferi Parlamentului Republicii Moldova un tablou istoric, reprezentând pe Regele Ferdinand I în timpul Primului Război Mondial.

Sărbătoarea de la Chişinău încheie anul jubiliar 2016, în care s-au aniversat 150 de ani de la fondarea Casei Regale şi de la punerea bazelor Statului român modern, prin promulgarea Constituţiei din 1866.

Anul regal 2016 a început la Bucureşti, a continuat la Castelul Peleş pe 10 mai, a cuprins evenimente şi sărbătoriri în multe oraşe ale ţării, precum şi în Madrid, Londra, Düsseldorf şi la Domeniul Regal Balcic.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici