Julian Barnes a câştigat Man Booker Prize pe 2011

Scriitorul Julian Barnes a câştigat Man Booker Prize pe 2011, una dintre cele mai prestigioase distincţii literare din Marea Britanie, pentru romanul său "The Sense of an Ending".

411 afișări
Imaginea articolului Julian Barnes a câştigat Man Booker Prize pe 2011

Julian Barnes (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Câştigătorul Man Booker Prize pe 2011 a fost anunţat în cadrul unei ceremonii care a avut loc marţi seară, la Guildhall, în Londra, informează bbc.co.uk.

Aceasta a fost a patra oară când Barnes, în vârstă de 65 de ani, s-a aflat pe lista scurtă a scriitorilor selectaţi pentru Man Booker Prize, el fiind favoritul caselor de pariuri anul acesta. El a mai fost selectat în 1984, pentru "Flaubert's Parrot", în 1998, pentru "England, England", şi în 2005, pentru "Arthur and George".

Romanul "The Sense of an Ending" - despre un bătrân care reflectează la căile pe care au mers el şi un prieten al său din copilărie - este cel mai scurt dintre volumele nominalizate anul acesta.

Preşedintele juriului, Stella Rimington, fost şef al MI5 - serviciile secrete britanice -, a spus despre acest roman că are "toate datele unei opere a literaturii engleze clasice" şi că este "scris rafinat, cu intrigă subtilă şi dezvăluie noi adâncimi la fiecare lectură". "Ne-am gândit că este o carte care vorbeşte omenirii secolului 21", a adăugat ea.

La rândul său, Julian Barnes s-a declarat "pe cât de uşurat, pe atât de încântat" pentru că în sfârşit a câştigat acest premiu.

Barnes a mai scris alte zece romane şi numeroase povestiri şi eseuri. Născut în Leicester, în 1946, el a studiat limbile moderne la Oxford, absolvind în 1968. A fost editor literar la New Statesman şi critic TV pentru Observer. În Franţa, este singurul scriitor care a câştigat atât premiul Medicis (pentru "Flaubert's Parrot"), cât şi premiul Femina (pentru "Talking It Over").

Anul acesta, pe lista scurtă s-au mai aflat Carol Birch, cu "Jamrach's Menagerie", Patrick deWitt, cu "The Sisters Brothers", Esi Edugyan, cu "Half Blood Blues", Stephen Kelman, cu "Pigeon English", şi AD Miller, cu "Snowdrops", cei doi din urmă fiind romancieri debutanţi.

Din juriu au mai făcut parte scriitorul şi jurnalistul Matthew d'Ancona, scriitoarea Susan Hill, scriitorul şi jurnalistul Chris Mullin şi jurnalista Gaby Wood de la Daily Telegraph.

În 2010, Man Booker Prize i-a revenit scriitorului Howard Jacobson, pentru romanul "The Finkler Question".

Man Booker Prize, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume, este acordat celui mai bun roman publicat în ultimul an în Marea Britanie, Irlanda sau în statele Commonwealth.

Autorul primeşte un cec de 50.000 de lire sterline, dar cel mai important lucru este că acest premiu îi asigură notorietatea mondială şi vânzări record ale operelor sale.

Printre laureaţii ediţiilor precedente se numără autori celebri, precum Salman Rushdie, Kazuo Ishiguro, Margaret Atwood, Ben Okri şi Thomas Keneally.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici