Ken Loach şi-a retras un film din Festivalul de la Melbourne

Regizorul britanic Ken Loach şi-a retras filmul "Looking for Eric" din Festivalul Internaţional de Film de la Melbourne pentru că evenimentul beneficiază de sponsorizare din partea Israelului.

23 afișări
Imaginea articolului Ken Loach şi-a retras un film din Festivalul de la Melbourne

Ken Loach şi-a retras un film din Festivalul de la Melbourne (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ken Loach i-a cerut directorului festivalului de la Melbourne, Richard Moore, să scoată filmul "Looking for Eric" din program, motivându-şi decizia prin faptul că evenimentul are parte de finanţare din partea Israelului.

"Palestinienii, inclusiv artişii şi academicienii, au cerut boicotarea evenimentelor susţinute de Israel", susţine Loach în scrisoarea adresată lui Moore, citată de ziarul The Age.

Boicotul, care nu are drept ţintă producătorii independenţi de film din Israel, ci "statul israelian", este un protest faţă de ceea ce Loach descrie drept "ocupaţia ilegală a teritoriului palestinian, distrugerea caselor şi a gospodăriilor" şi faţă de "masacrele din Fâşia Gaza".

Controversele au marcat Festivalul de Film de la Melbourne încă de la debutul evenimentului.

Şi oficialii chinezi au cerut interzicerea proiecţiei unui documentar despre un activist Uighur, ca urmare a recentelor violenţe din Xinjiang împotriva populaţiei musulmane. Moore a refuzat să excludă documentarul "Ten Conditions of Love" şi a declarat că nu va lua în considerarea cererea lui Loach de a reconsidera sponsorizarea din partea Israelului.

"Nu o voi face. Festivalul nu o va face. Este ca şi când aş răspunde unui şantaj", a declarat Moore.

Conform lui Moore, Guvernul israelian a sprijinit şi în anii precedenţi festivalul, iar sponsorizarea pentru 2009 constă în plata deplasării la festival a unui invitat, Tatia Rosenthal.

Festivalul Internaţional de Film de la Melbourne se desfăşoară în perioada 24 iulie - 9 august şi este cel mai important festival de film din Australia.

Ken Loach a câştigat Palme D'Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006, cu lungmetrajul "The Wind that Shakes the Barley".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici