La ce preţ este estimat un vas din ceramică, vechi de aproape o mie de ani

Un vas din ceramică extrem de rar, fabricat în China imperială în urmă cu aproape o mie de ani, va fi scos la licitaţie la începutul lunii aprilie, la Hong Kong, unde ar putea fi vândut cu 7,8 milioane de euro, au anunţat, luni, reprezentanţii casei Sotheby's.

232 afișări
Imaginea articolului La ce preţ este estimat un vas din ceramică, vechi de aproape o mie de ani

Un vas din ceramică, vechi de aproape o mie de ani, evaluat la 7,8 milioane de euro, scos la vânzare în Hong Kong

Această cupă rotundă în formă de floare, ale cărei margini sunt modelate delicat în şase locuri pentru a semăna cu nişte petale, datează din timpul dinastiei Song de Nord (960-1127). Vasul este un obiect de ceramică Ru, denumit astfel după unul dintre cele cinci mari cuptoare oficiale care au funcţionat în timpul dinastiei Song.

Având o culoare vernil pal cu tente gri şi imitând jadul, obiectele de ceramică Ru sunt considerate a fi cele mai rare din China. Se estimează că în lume mai există doar 79 de vase Ru care au supravieţuit intacte până în zilele noastre.

Doar şase vase Ru se află în colecţii private, inclusiv cupa pusă în vânzare la Hong Kong, considerată "starul sezonului" de vicepreşedintele filialei asiatice a casei de licitaţii Sotheby's, Nicolas Chow.

"Este pentru prima dată în 30 de ani când Sotheby's scoate la licitaţie o piesă de ceramică atât de rară. Cred că nu puteam să găsim o alta mai rară", a precizat Nicolas Chow, lăudând şi capacul vasului, de o nuanţă onctuoasă, aproape translucidă.

Reprezentând în opinia experţilor casei Sotheby's un exemplar unic în lume, vasul va fi pus în vânzare, pe 4 aprilie, la Hong Kong, unde ar putea fi vândut cu peste 80 de milioane de dolari Hong Kong (7,8 milioane de euro).

Printre celelalte obiecte ce vor fi scoase la vânzare figurează un platou mare, în nuanţe de alb şi albastru, datând din perioada dinastiei Ming (1368-1644), şi un bol Anhua din timpul domniei împăratului Xuande (1426-1435), ornat cu desene ce reprezintă dragoni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici