LANSARE DE CARTE COMISIA EUROPEANĂ: ,,Fata cu ochii larg deschişi”, o nouă carte pentru copii despre dificultăţile victimelor războiului

4 milioane de refugiaţi din Ucraina, printre care şi copii, au fost înregistraţi în România, din Februarie 2022. Aceşti copii au fost forţaţi să-şi abandoneze întreaga viaţă - familie, prieteni, şcoală, tot ce aveau drag. Astăzi, Comisia Europeană lansează o carte pentru copii intitulată „Fata cu ochii larg deschişi", pentru a creşte nivelul de conştientizare asupra dificultăţilor pe care le întâmpină atât copiii, cât şi adulţii care fug de război. Pentru acest proiect, Comisia a colaborat cu renumita ilustratoare ucraineană Anna Sarvira. Această carte încurajează cetăţenii UE să îşi ţină ochii larg deschişi în faţa suferinţei acestor copii şi să se asigure că vocile lor sunt auzite.

167 afișări
Imaginea articolului LANSARE DE CARTE COMISIA EUROPEANĂ: ,,Fata cu ochii larg deschişi”, o nouă carte pentru copii despre dificultăţile victimelor războiului

„Fata cu ochii larg deschişi" spune povestea unei tinere ucrainiene care se împrieteneşte cu o fetiţă extrem de perspicace, în noua ei şcoală din România. Prin călătoria lor, cartea ilustrează importanţa de a fi atent la ceilalţi şi de a le oferi sprijin în procesul de integrare într-o ţară nouă, în special după ce au fugit de război. Destinată copiilor cu vârste cuprinse între şapte şi zece ani, precum şi părinţilor şi învăţătoarelor, această carte transmite un mesaj puternic despre compasiune, solidaritate şi sprijin. Este o resursă valoroasă care să la baza unei discuţii despre impactul complex al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, într-un mod accesibil.

Didier Reynders, Comisarul European pentru Justiţie, a declarat: „Înţelegerea experienţelor oamenilor care fug de război şi recunoaşterea drepturilor lor sunt esenţiale pentru construirea unei societăţi mai incluzive, mai pline de compasiune şi mai juste. Prin implicarea copiilor de la o vârstă fragedă prin puterea poveştilor, sperăm să cultivăm un simţ al empatiei şi solidarităţii care va contribui la construirea unui viitor mai luminos pentru toţi."

Cartea a fost concepută ca o extensie a campaniei „Cu ochii larg deschişi", desfăşurată de Comisia Europeană pentru a creşte conştientizarea drepturilor victimelor în UE. Această campanie globală face parte din prima Strategie a UE privind Drepturile Victimelor, care îşi propune să se asigure că victimele tuturor infracţiunilor înţeleg cum să îşi exercite drepturile fundamentale şi ştiu unde să ceară sprijin. Cartea promovează solidaritatea şi recunoaşte că oamenii care fug de război au nevoie de sprijin şi atenţie specială. Unii dintre ei pot fi victime ale infracţiunilor legate de război, cu drepturi acoperite de UE.

Cartea „Fata cu ochii larg deschişi" este disponibilă în prezent în 13 limbi (engleză, franceză, olandeză, bulgară, croată, cehă, estonă, maghiară, letonă, poloneză, română, slovacă şi ucraineană). Ea va fi distribuită către şcoli, biblioteci şi asociaţii de sprijin pentru a ne asigura că mesajul ei ajunge la cât mai mulţi cititori posibili. Cartea este, de asemenea, disponibilă în format digital pe site-ul campaniei „Keep your eyes open", dedicat drepturilor victimelor din UE. Pentru a descărca cartea, vă rugăm să vizitaţi site-ul campaniei.

 

Despre regulile UE privind drepturile victimelor:

În UE avem un set de drepturi pentru toate victimele tuturor infracţiunilor. Directiva privind Drepturile Victimelor din 2012 reprezintă principala lege orizontală care prevede un set de drepturi pentru victime, inclusiv dreptul la acces la informaţii, la sprijin şi protecţie în conformitate cu nevoile individuale ale victimelor şi drepturile procedurale. De asemenea, victimele au dreptul de a fi recunoscute şi tratate într-un mod respectuos, sensibil, personalizat, profesional şi nediscriminatoriu.

 La 12 iulie 2023, Comisia a adoptat o propunere de revizuire a Directivei privind Drepturile Victimelor pentru a consolida şi mai mult drepturile victimelor infracţiunilor în UE. În conformitate cu regulile actuale, victimele infracţiunilor legate de război beneficiază de regulile UE privind drepturile victimelor dacă procedurile penale legate de aceste infracţiuni au loc în UE.

Contact:

Andreea Mititelu

Communication Manager

andreea.mititelu@rogalski.ro

+40 740 12 12 81

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici