Lars Von Trier, declarat "persona non grata" la Festivalul de Film de la Cannes

Regizorul Lars Von Trier, care şi-a exprimat, miercuri, "simpatia" pentru Hitler, a fost declarat, joi, "persona non grata" de organizatorii Festivalului de la Cannes, această decizie având efecte imediate, însă filmul cineastului danez nu a fost exclus din competiţie.

1728 afișări
Imaginea articolului Lars Von Trier, declarat "persona non grata" la Festivalul de Film de la Cannes

Lars Von Trier, declarat "persona non grata" la Festivalul de Film de la Cannes (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Consiliul de administraţie condamnă cu tărie acele afirmaţii şi îl declară pe Lars Von Trier persona non grata la Festivalul de la Cannes, iar acest lucru are efecte imediate", a anunţat conducerea festivalului într-un comunicat.

Organizatorii festivalului de pe Croazetă au precizat că această sancţiune nu duce la excluderea filmului cineastului danez din competiţia oficială şi din cursa pentru Palme d'Or.

Preşedintele festivalului, Gilles Jacob, a convocat, joi dimineaţă, o reuniune extraordinară a consiliului de administraţie pentru a examina eventualele sancţiuni la adresa renumitului regizor danez.

Potrivit unui participant la această reuniune, Lars Von Trier "rămâne în competiţie, însă a fost rugat să fie discret. Dacă va primi un premiu, duminică, i s-a cerut să nu vină să îl ridice".

Numeroase personalităţi din industria cinematografică, în special franceze, au cerut miercuri seară excluderea cineastului danez sau cel puţin adoptarea unor sancţiuni pentru acele declaraţii făcute de Von Trier.

"Festivalul de la Cannes oferă artiştilor din lumea întreagă o tribună excepţională pentru a-şi prezenta operele şi pentru a apăra libertatea de exprimare şi de creaţie" şi "regretă profund că această tribună a fost utilizată de Lars Von Trier pentru a exprima cuvinte inacceptabile, intolerabile, contrare idealurilor de umanism şi generozitate, acele principii care patronează existenţa însăşi a festivalului", au adăugat organizatorii.

Cu ocazia conferinţei de presă organizată, miercuri, după proiecţia celui mai recent film al său, intitulat "Melancholia", regizorul danez Lars Von Trier a şocat publicul de la Cannes, exprimându-şi simpatia pentru Hitler, pe care îl "înţelege", şi afirmând că "Israelul te scoate într-adevăr din sărite".

La cererea organizatorilor festivalului, cineastul danez şi-a cerut scuze, în după-amiaza de miercuri.

Lars Von Trier a făcut acele comentarii în timp ce a răspuns unei întrebări a jurnaliştilor despre originile sale germane, pe care le-a descoperit în 1989, după moartea mamei sale, dar şi în legătură cu declaraţiile lui recente pentru o revistă daneză, referitoare la "gustul său pentru estetica nazistă".

Lars Von Trier şi-a încheiat acest interviu stânjenit şi râzând cu stângăcie: "Ok, sunt un nazist".

Născut pe 30 aprilie 1956, în Danemarca, Lars von Trier este unul din regizorii ale căror creaţii au influenţat semnificativ cinematografia europeană. Absolvent al Şcolii de Film Naţionale Daneze, Von Trier a debutat în lungmetraj în 1984, cu "The Element of Crime", pentru care a obţinut, la Festivalul de la Cannes, marele premiu pentru tehnică.

Cariera regizorului mai include titluri celebre, precum "Abisul sufletului/ Breaking the Waves", distins cu marele premiu al juriului la Cannes (1996), "Dansând cu noaptea/ Dancer in the Dark", câştigător al trofeului Palme d'Or, "Dogville" (2003), premiat cu European Film Award, "Manderlay" (2005) şi "Şeful şefilor/ The Boss Of It All" (2006).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici