Le Monde scrie despre cazul senatorului Cătălin Voicu

Decizia parlamentarilor români de a permite arestarea senatorului socialist Cătălin Voicu reprezintă o premieră pentru România, ţară cunoscută pentru gradul ridicat de corupţie, comentează Le Monde, în pagina electronică de sâmbătă.

29 afișări
Imaginea articolului Le Monde scrie despre cazul senatorului Cătălin Voicu

Le Monde scrie despre cazul senatorului Cătălin Voicu

"Din patul său de la Spitalul Municipal din Bucureşti, senatorul socialist Cătălin Voicu contemplă vederea asupra capitalei române. Îşi imagina acest oraş la picioarele sale, dar, în loc să sărbătorească împlinirea a 45 de ani, se află în spital. Inima sa a cedat după ce a aflat că senatorii, colegii săi, au deschis calea către arestarea sa", afirmă corespondentul la Bucureşti al ziarului francez.

Le Monde reaminteşte că Voicu este acuzat de DNA de trafic de influenţă. "În perioada iulie - septembrie 2009, el ar fi intervenit pe lângă mai mulţi magistraţi şi înalţi responsabili ai poliţiei în favoarea a doi oameni de afaceri urmăriţi de justiţie. Întâlnirile secrete aveau loc într-un salon retras al unui restaurant din centrul Bucureştiului", afirmă ziarul.

Senatorul a fost supravegheat, iar convorbirile sale ascultate. "Un dosar îmbelşugat a fost transmis Parlamentului, cu o solicitare de ridicare a imunităţii parlamentare. Câteva zile mai târziu, ziarele au publicat conţinutul discuţiilor telefonice", adaugă Le Monde.

Dezvăluirea a afectat lumea politică, cu atât mai mult cu cât, la 23 martie, Comisia Europeană a publicat un raport care critică starea justiţiei şi care apreciază că DNA este singura instituţie care luptă împotriva corupţiei. Obstacolele sunt mai degrabă lipsa voinţei parlamentarilor şi judecătorii prea puţin riguroşi. "Lupta împotriva corupţiei nu se limitează la inculpări şi condamnări (...) Este necesară o campanie de conştientizare, dublată de măsuri punitive pentru a putea antrena o schimbare de mentalitate", afirmă şeful DNA, Daniel Morar, mai scrie cotidianul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici