Le Temps: Ultimele veşti din România, la Locarno. Cotidianul elveţian dedică un articol filmelor româneşti - VIDEO

Cotidianul elveţian Le Temps dedică un articol peliculelor româneşti sau care amintesc de România, la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, care se încheie sâmbătă, potrivit ediţiei online de vineri a ziarului.

403 afișări
Imaginea articolului Le Temps: Ultimele veşti din România, la Locarno. Cotidianul elveţian dedică un articol filmelor româneşti - VIDEO

Le Temps: Ultimele veşti din România, la Locarno. Cotidianul elveţian dedică un articol filmelor româneşti (Imagine: Shutterstock)

România propune sau inspiră trei filme aflate în competiţia oficială a Festivalului de la Locarno.

Noul val al filmului românesc s-a impus în 2007, când Cristian Mungiu a câştigat Palme d'Or, la Festivalul de la Cannes, cu "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile". Acest film brutal, în ritm alert, marca emergenţa unei noi cinematografii naţionale, dar şi a unui nou stil - o formă de neorealism minimalist, în planuri-secvenţă -, acestea regăsindu-se ulterior şi în "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, şi "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean. Anul acesta, la Locarno, trei filme, aflate în competiţia internaţională, amintesc de vitalitatea acestui cinema, scrie Le Temps.

"Din dragoste cu cele mai bune intenţii", de Adrian Sitaru, este cel mai caracteristic pentru această mişcare. Prima scenă, care durează peste 10 minute, se desfăşoară într-un salon. Alex primeşte prin telefon vestea că mama sa a fost internată în spital. Într-o stare de şoc, el petrece ore întregi la spital şi pune la îndoială calitatea îngrijirilor pe care le primeşte mama sa. Regizorul pigmentează manifestările iubirii filiale cu note de satiră şi ciudăţenie (vecina de salon, desfigurată, poartă o mască cu faţă de iepure). Din păcate, personajul Alex, bătrân adolescent care îşi rumegă resentimentele, nu trezeşte pic de simpatie.

"Din dragoste, cu cele mai bune intenţii" este cel de-al doilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru, urmând peliculei "Pescuit sportiv".

"Crulic - drumul spre dincolo", de Anca Damian, este singura animaţie din competiţie. "Crulic - Drumul spre dincolo" este un documentar animat realizat de Anca Damian, care prezintă sfârşitul tragic al lui Claudiu Crulic, survenit în luna ianuarie 2008. Această poveste de dincolo de mormânt prezintă, la persoana I, viaţa ratată a lui Crulic (1975 - 2008), un român închis în Polonia pentru un furt pe care nu l-a comis şi mort în închisoare făcând greva foamei. Realizatoarea foloseşte în mod abil diverse tehnici - acuarelă, colaj, poze decupate şi se joacă cu dimensiunile - un câine moare şi cade ca o foaie de hârtie, un telefon de carton se face auzit. Umorul este de un negru ireproşabil, potrivit Le Temps.

Coproducţia româno-italiană "Şapte opere de milostenie/ Sette opere de la misericordia" a fost selectată, de asemenea, în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno. Filmul a fost regizat de doi italieni, fraţi gemeni, Massimiliano şi Gianluca De Serio, şi este primul lor lungmetraj de ficţiune, după documentar. Pelicula spune povestea Luminiţei, care a imigrat ilegal din România şi este gata să facă orice pentru a-şi asigura supravieţuirea: fură pâine, poşete, identitatea altcuiva, un bebeluş. După ce îl sechestrează pe Antonio, la ieşirea dintr-un spital, bătrânul îi redă femeii umanitatea pe care ea o renegase.

Filmul, de un realism brutal, la nivel de parabolă, combină empatie şi eleganţă cinematografică, apreciază publicaţia elveţiană Le Temps.

Cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de la Locarno se încheie sâmbătă seară, cu gala de premiere, în cadrul căreia va fi decernat trofeul Leopardul de Aur, alături de alte distincţii.

Prezenţa românească la Locarno nu se opreşte aici. Marian Crişan a revenit la festival - unde a fost recompensat, anul trecut, cu patru premii, pentru filmul "Morgen" - cu scurtmetrajul "Camelia", în secţiunea Corti d'autore, dedicată scurtmetrajelor unor cineaşti care au regizat deja şi lungmetraj. De asemenea, în competiţia internaţională de scurtmetraj - Pardi di domani -, a fost selectat filmul lui Bogdan Mirică "Bora Bora".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici