"Lear", de Andrei Şerban, are premiera sâmbătă, la Bulandra

Spectacolul "Lear", în regia lui Andrei Şerban, o montare cu o distribuţie exclusiv feminină, care include nume precum Mariana Mihuţ, Dana Dogaru şi Valeria Seciu, va avea premiera sâmbătă, în cadrul Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa.

275 afișări
Imaginea articolului "Lear", de Andrei Şerban, are premiera sâmbătă, la Bulandra

"Lear", de Andrei Şerban, are premiera sâmbătă, la Bulandra

Spectacolul va fi prezentat, sâmbătă şi duminică, la Sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra. Din distribuţia spectacolului fac parte actriţe precum Mariana Mihuţ, Valeria Seciu, Dana Dogaru, Ioana Pavelescu, Dorina Chiriac, Rodica Lazăr, Andreea Bibiri, Emilia Bebu şi Irina Ungureanu.

Textul după care este realizat spectacolul a fost tradus de Ioana Ieronim, Andrei Şerban şi Dana Dima.

"Toată lumea se miră şi se întreabă de ce am făcut «Lear» cu femei, lucru justificat, până la urmă. Interesant este că, deşi oamenii vin la teatru cu această întrebare în cap, după cinci minute nu şi-o mai pun. Este o poveste despre relaţiile umane luate ca ansamblu şi nu o piesă de gen sau de sex. Pe vremea lui Shakespeare, piesele erau jucate exclusiv de bărbaţi şi atunci de ce nu am încerca noi exact inversul? Iar femeile au o sensibilitate şi o deschidere spre emoţie pe care bărbaţii nu o au", a declarat Şerban.

Ca invitat special în Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa, organizat anul acesta de Teatrul Bulandra, Andrei Şerban a adus la Bucureşti încă două spectacole: "Unchiul Vania" (al Teatrului Maghiar din Cluj) - producţie premiată la Gala Premiilor UNITER, ediţia a XVI-a, pentru cel mai bun actor în rol principal, cel mai bun regizor şi cel mai bun spectacol, şi "Spovedanie la Tanacu" (o coproducţie a Teatrului Odeon cu Institutul Cultural Român, realizat în cadrul Academiei Itinerante Andrei Şerban).

Festivalul de la Bucureşti (11 octombrie-21 decembrie) este cel mai mare eveniment de gen organizat de Uniunea Teatrelor din Europa, prezentând 27 de spectacole ale 22 de trupe din 13 ţări.

Reprezentaţiile au loc la Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul Naţional de Operetă şi Teatrul Naţional Bucureşti.

Printre companiile invitate la festival se numără Piccolo Teatro din Milano, cu spectacolul "Trilogia vilegiaturii", de Carlo Goldoni, Teatro de La Abadía din Spania, Maly Teatr din Sankt Petersburg, cu cel mai recent spectacol al lui Lev Dodin, "Viaţă şi destin", Teatro di Roma şi compania regizorului britanic Declan Donnellan. Donnellan vine la Bucureşti cu "Boris Godunov", de la Festivalul Cehov din Moscova.

În cadrul festivalului, sunt organizate şi proiecţii de filme, printre care şi o peliculă despre femeile din viaţa lui Giorgio Strehler, fondatorul Uniunii Teatrelor Europene. Va exista şi o expoziţie de scenografie, organizată în onoarea scenografului lui Stremeier, Enzo Frigerio.

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, cel mai nou membru al Uniunii Teatrelor Europene, va fi prezent la Bucureşti cu încă două spectacole, pe lângă "Unchiul Vania": "Richard al III-lea", în regia lui Tompa Gabor, şi "Gianni Schicchi", după Giacomo Puccini, în regia lui Silviu Purcărete.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici