"Lebanon", recompensat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia

Lungmetrajul "Lebanon" (Israel/ Franţa/ Germania), de Samuel Maoz, a fost recompensat cu premiul Leul de Aur, sâmbătă, la cea de-a 66-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia (2 - 12 septembrie).

41 afișări
Imaginea articolului "Lebanon", recompensat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia

Regizorul Samuel Maoz (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Regizorul Samuel Maoz a realizat aproape tot filmul din interiorul unui tanc, pentru a transmite claustrofobia de care a suferit şi frica pe care a simţit-o pe când era un tânăr recrut israelian, în timpul războiului din 1982.

El a fost atât de traumatizat încât a avut nevoie de 25 de ani pentru a-şi aduna forţele pentru a face acest film, pe care publicaţia New York Times l-a calificat drept "o uimitoare piesă de cinematografie".

"Dedic acest premiu miilor de oameni din lumea întreagă, care, ca şi mine, s-au întors întregi din război", a spus regizorul publicului adunat la ceremonia de premiere. "Aparent ei se simt bine... dar înăuntru, amintirea va rămâne înfiptă în sufletul lor", a adăugat acesta.

Filmul "Lebanon" s-a numărat, de altfel, printre preferatele criticilor la această ediţie a Mostrei veneţiene.

O altă peliculă favorită a ediţiei din 2009, comedia neagră "Life During Wartime", a americanului Todd Solondz, a fost recompensată cu premiul pentru cel mai bun scenariu.

Artista video iraniană Shirin Neshat a câştigat Leul de Argint pentru cel mai bun regizor, pentru "Women Without Men", care prezintă vieţile a patru femei din diferite medii sociale pe fundalul loviturii de stat petrecute în 1953 în Iran.

"Acest film vorbeşte despre poporul din Iran, care se luptă să găsească democraţia, şi vorbeşte despre guvernul iranian", a declarat Neshat.

"Cer acestui guvern să dea oamenilor ceea ce ar trebui să aibă - drepturile umane de bază, libertatea şi democraţia", a adăugat aceasta, care purta o brăţară - simbol al recentelor proteste de stradă faţă de guvernul lui Mahmoud Ahmadinejad.

Actorul britanic Colin Firth a câştigat premiul pentru interpretare masculină - Coppa Volpi -, pentru rolul unui profesor gay care îşi jeleşte partenerul decedat, în pelicula cu care debutează în regie designerul de modă Tom Ford, "A Single Man", bazată pe un roman de Christopher Isherwood.

Rusoaica Ksenia Rappoport a câştigat Coppa Volpi pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul din "La Doppia Ora", de Giuseppe Capotondi.

Regizorul german Fatih Akin a câştigat premiul special al juriului, pentru comedia "Soul Kitchen".

Un spălător de vase care sparge farfurii, o iubită (Pheline Roggan) care este pe cale să plece în China, un frate (Moritz Bleibtreu) care tocmai a ieşit din închisoare şi o îngrozitoare discopatie lombară îi fac viaţa lui Zinos orecum agitată.

Problemele se amplifică în momentul în care el angajează un bucătar (Birol Ünel), pe cât de talentat, pe atât de irascibil, şi pentru că un agent imobiliar necinstit (Wotan Wilke Möhring) încearcă prin orice mijloace să obţină restaurantul.

Plin de fantezie şi ritmat de o muzică originală, cu interpretarea energică a tinerilor actori, "Soul kitchen" prezintă vesel prietenia şi interferenţele culturale turco-germane.

Premiul "Marcello Mastroianni" pentru cel mai bun debut în actorie a revenit actriţei Jasmine Trinca, pentru rolul din "Il grande sogno", de Michele Placido, în timp ce premiul "Osella" pentru cea mai bună prestaţie tehnică a fost atribuit lui Sylvie Olive, pentru "Mr. Nobody", de Jaco Van Dormael.

Premiul pentru cel mai bun film din secţiunea Orizzonti - unde a fost inclus şi "Francesca", debutul în lungmetraj al lui Bobby Păunescu, cu Monica Bârlădeanu în rolul principal - a fost acordat producţiei "Engkwentro", de Pepe Diokno (Filipine), în timp ce premiul pentru cel mai bun documentar i-a revenit lui "1428", de Du Haibin (China).

O menţiune specială i-a fost atribuită lui "Aadmi ki aurat aur anya kahaniya (The Man's Woman and Other Stories)", de Amit Dutta (India).

Premiul secţiunii Controcampo Italiano a revenit peliculei "Cosmonauta", de Susanna Nicchiarelli (Italia), "pentru abilitatea de a reda un moment crucial al secolului 20 prin ochii unei fetiţe".

Kodak i-a oferit regizoarei un premiu de 40.000 de euro constând în peliculă la alegerea acesteia, aleasă pentru a realiza un nou lungmetraj.

Totodată, pe 10 septembrie au fost decernate premiile secţiunii Corto Cortissimo.

Astfel, Leul pentru cel mai bun scurtmetraj a fost acordat peliculei "Eersgeborene (First Born)", de Etienne Kallos (Africa de Sud/ SUA), în timp ce filmul nominalizat de Mostra veneţiană pentru premiile Academiei Europene de Film 2009 este "Sinner", de Meni Philip (Israel). O menţiune specială a fost acordată producţiei "Felicità", de Salomé Aleksi (Georgia).

Persol 3-D Award, pentru cel mai bun film 3-D al anului, o distincţie aflată la prima ediţie, a revenit peliculei "The Hole", de Joe Dante (SUA).

Mostra veneţiană a fost deschisă, pe 2 septembrie, de "Baaria", o frescă indigestă semnată de Giuseppe Tornatore şi finanţată de Silvio Berlusconi. În închiderea festivalului, sâmbătă, după gala de premiere, a fost proiectat filmul SF chinezesc "Chengdu".

Actorul şi regizorul american Sylvester Stallone a primit premiul Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker din partea organizatorilor Festivalului de Film de la Veneţia, pentru contribuţia sa la dezvoltarea cinematografiei mondiale, în timp ce John Lasseter şi ceilalţi regizori ai studiourilor Disney-Pixar au primit premiul Leu de Aur pentru întreaga carieră.

Juriul competiţiei oficiale, prezidat de regizorul Ang Lee, a fost format din actriţa franceză Sandrine Bonnaire, cineastul american Joe Dante, regizoarea italiană Liliana Cavani, starul rock şi regizorul italian Luciano Ligabue şi scenaristul şi regizorul indian Anurag Kashyap.

În 2008, regizorul Darren Aronofsky a câştigat Leul de Aur, cu pelicula "Luptătorul/ The Wrestler", filmul care l-a ajutat pe Mickey Rourke să îşi facă o revenire spectaculoasă în industria cinematografică.

Fondat în 1932, Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia a fost întrerupt pentru mai mulţi ani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a avut mai multe ediţii fără secţiuni competitive.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici