Leonard Slatkin nu mai dirijează "La Traviata" de Verdi din cauza Angelei Gheorghiu

Leonard Slatkin a anunţat că decizia sa de a nu mai dirija opera "La Traviata" de Giuseppe Verdi, după o singură reprezentaţie pusă în scenă la Metropolitan Opera din New York, în aprilie, a fost influenţată de un conflict cu soprana română Angela Gheorghiu, informează freep.com.

38 afișări
Imaginea articolului Leonard Slatkin nu mai dirijează "La Traviata" de Verdi din cauza Angelei Gheorghiu

Leonard Slatkin nu mai dirijează "La Traviata" de Verdi din cauza Angelei Gheorghiu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Presa americană a comentat pe larg la acea vreme decizia renumitului dirijor american, declarând că acesta a venit la New York nepregătit pentru a dirija capodopera lui Verdi.

Leonard Slatkin consideră însă că acest curent de opinie este cauzat de o eroare de lectură a jurnaliştilor americani, care au interpretat în mod greşit anumite pasaje din jurnalul său online.

"Nu am spus niciodată aşa ceva", a declarat Leonard Slatkin, directorul muzical al companiei Detroit Symphony Orchestra (DSO). "Eram, probabil, chiar prea pregătit. Cunosc această operă pe de rost. Puteam să o dirijez din memorie", spune Slatkin.

Leonard Slatkin, în vârstă de 65 de ani, care s-a retras de la conducerea operei "La Traviata" de la teatrul Metropolitan din New York, a devenit de atunci subiectul predilect al criticilor americani specializaţi în muzica clasică.

Compozitorul şi dirijorul american a ţinut să repună lucrurile în ordine şi să facă lumină în acest subiect controversat, acordând un interviu pentru Free Press, explicând ce s-a întâmplat în timpul primei reprezentaţii a spectacolului "La Traviata", apărându-şi reputaţia şi pregătirea muzicală, dar, mai ales, oferind detalii despre conflictul pe care l-a avut cu "talentata dar temperamentala soprană română Angela Gheorghiu".

Leonard Slatkin nu s-a absolvit complet de vină şi a recunoscut că a comis câteva erori în seara premierei. El a explicat că soprana română a avut "un comportament lipsit de profesionalism" - blocând vederea către ceilalţi artişti, acordându-şi libertăţi nepermise, cântându-i ariile prea devreme şi ignorând comenzile dirijorului - şi l-a enervat atât de mult, încât şi-a pierdut sângele rece în timpul actului al doilea.

"Dintr-o dată, m-am surprins spunând: «Ce dracu' se întâmplă?». Au existat pasaje în care ştiu că am greşit, dar nu ştiam ce să fac. Eram complet în aer", a explicat dirijorul american.

"La sfârşitul actului al doilea, există o scenă de ansamblu. Este una dintre scenele în care toţi cântăreţii trebuie să privească spre dirijor. Fiecare are un rol, iar eu dau indicaţiile. Ea a trecut în faţa tuturor şi a cântat înaintea tuturor. Nu spun că a făcut-o intenţionat, pentru că nu ştiu acest lucru. Însă nu a fost deloc sincronizată cu ce făceau ceilalţi artişti pe scenă. Nu a existat deloc acel sentiment de coeziune", a adăugat regizorul american.

Cariera lui Leonard Slatkin a fost un adevărat roller coaster în ultima perioadă. Compozitorul şi dirijorul american a suferit un infarct în noiembrie 2009, dar şi-a revenit şi a susţinut cu DSO, în februarie 2010, un turneu încununat de succes în Florida.

Leonard Slatkin şi-a prelungit apoi cu încă doi ani contractul cu această companie. Deşi spectacolul său cu "La Traviata" de la Metropolitan din New York a fost un punct slab al carierei, muzicianul american a reuşit să treacă peste acest moment delicat şi a repurtat un nou succes, săptămâna trecută, fiind numit în funcţia de director muzical al Orchestrei Naţionale din Lyon (Franţa).

Angela Gheorghiu, în vârstă de 44 de ani, este deja un "superstar" al operei internaţionale, fiind, totodată, unul dintre cel mai bine vânduţi artişti de muzică clasică. Lansarea sa în străinătate a avut loc în 1992, la Covent Garden, cu "Boema", de Puccini. În acelaşi an, ea a debutat pe scenele renumitelor Metropolitan Opera din New York şi Staatsoper din Viena. De atunci, soprana a cântat pe cele mai mari scene ale lumii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici