Licitaţie de 15,3 milioane de euro la TVR: Este vizată emisia pe satelit a programelor televiziunii publice

TVR este aproape de finalizarea unei licitaţii în valoare de aproape 15,3 milioane de euro, pentru închiriere de spaţiu de transmisie pe satelit a televiziunilor din portofoliul său, la care s-au înscris trei companii - GlobeCast, Rartel şi Adisam, au declarat pentru MEDIAFAX surse din SRTv.

234 afișări
Imaginea articolului Licitaţie de 15,3 milioane de euro la TVR: Este vizată emisia pe satelit a programelor televiziunii publice

Licitaţie de 15,3 milioane de euro la TVR: Este vizată emisia pe satelit a programelor televiziunii publice (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Societatea Română de Televiziune (SRTv) a demarat, pe 28 noiembrie 2013, o procedură de închiriere de spaţiu de transmisie pe satelit a televiziunilor din portofoliul său, pentru o sumă estimată la 67.741.935 lei, fără TVA (aproape 15,3 milioane de euro, la cursul Băncii Naţionale a României de vineri, de 4,4295 lei pentru un euro).

Acest anunţ implică încheierea unui acord-cadru cu un singur agent economic. Durata acordului-cadru va fi de 4 ani, dar vor fi încheiate contracte subsecvente anuale, după aprobarea fondurilor de la bugetul de stat în acest sens.

Procedura prin care va fi făcută achiziţia este negocierea. Criteriul de atribuire a contractului este preţul cel mai scăzut.

Termen limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare a fost de 6 ianuarie 2014, ora 11.00, la sediul SRTv din Bucureşti.

Ofertele urmau să fie deschise în aceeaşi zi, de la ora 11.30, însă licitaţia a fost întârziată de faptul că au fost depuse la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) două contestaţii, de către Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii SRL şi de către compania de sateliţi din Luxemburg SES Astra SA.

Contestatarii au solicitat printre altele eliminarea unor cerinţe din documentaţia de licitaţie pe care le considerau neconforme cu prevederile legale şi modificarea documentaţiei de atribuire în sensul defalcării pe loturi a contractului de servicii de transmisie a programelor TVR pe satelit.

Iniţial, CNSC a decis suspendarea procedurii de atribuire, însă ulterior a respins ca nefondate cele două contestaţii şi a dispus continuarea procedurii.

Ulterior, la licitaţie s-au înscris trei companii - GlobeCast din Franţa (partenerul tradiţional al TVR pentru furnizarea de servicii de satelit, care a folosit în acest sens sateliţii companiei franceze Eutelsat), Rartel S.A. (o societate mixtă româno-italiană, care are ca acţionari Radiocomunicaţii S.A - 39% şi Telespazio SpA - 61%) şi compania Adisam din România (care, dacă va câştiga licitaţia, ar urma să folosească pentru transmisia pe satelit a programelor TVR sateliţii companiei SES Astra din Luxemburg).

Pe de altă parte, contractul TVR cu GlobeCast/ Eutelsat pentru transmisia pe satelit a programelor Televiziunii Române a expirat în decembrie. Totuşi, Eutelsat nu a întrerupt emisia TVR până în prezent, ţinând cont de faptul că Televiziunea Română nu a avut un Consiliu de Administraţie (CA) în perioada 10 decembrie 2013 - 1 aprilie 2014, după cum au declarat aceleaşi surse.

Recent, însă, Consiliul de Administraţie al TVR, condus de directorul general interimar Stelian Tănase, a aprobat încheierea unui act adiţional la contractul cu GlobeCast France, care a expirat în decembrie. Acest document adoptat retroactiv are ca obiect "prelungirea perioadei de valabilitate a contractului cu 3 luni, începând cu data de 1 ianuarie 2014", potrivit unei Hotărâri a CA al TVR, postată pe site-ul instituţiei.

Astfel, după ce a reuşit să nu-i fie tăiată transmisia, TVR încearcă acum să acopere serviciile deja prestate de GlobeCast France/ Eutelsat.

Fostul Consiliu de Administraţie al TVR, condus de Claudiu Săftoiu, a fost demis de Parlament pe 10 decembrie 2013, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012. În dimineaţa aceleiaşi zile, Claudiu Săftoiu îşi depusese demisia din funcţia de preşedinte-director general al TVR la Birourile permanente ale Parlamentului.

Pe 20 decembrie 2013, Stelian Tănase a fost numit de Parlament în funcţia de director general interimar al TVR.

Noul CA al TVR, din care nu face parte niciun reprezentant al salariaţilor SRTv, a fost votat de Parlament pe 1 aprilie 2014. În prezent, TVR este condus de Stelian Tănase, care are tot calitatea de director general interimar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici