Liderul Cartel Alfa îi scrie ministrului Culturii, Corina Şuteu, pe tema Operei Naţionale şi a Teatrului de Operetă "Ion Dacian". Propunerile liderului sindical

Bogdan Hossu, preşedintele CNS "Cartel Alfa" i-a adresat o scrisoare deschisă Ministrului Culturii, Corina Şuteu, în care îi cere să vegheze asupra drepturilor salariaţilor ONB şi ai Teatrului de Operetă "Ion Dacian", în contextul procesului de separare a celor două instituţii de cultură.

1397 afișări
Imaginea articolului Liderul Cartel Alfa îi scrie ministrului Culturii, Corina Şuteu, pe tema Operei Naţionale şi a Teatrului de Operetă "Ion Dacian". Propunerile liderului sindical

Liderul Cartel Alfa îi scrie ministrului Culturii, Corina Şuteu, pe tema Operei Naţionale şi a Teatrului de Operetă "Ion Dacian". Propunerile liderului sindical

Bogdan Hossu, preşedintele CNS "Cartel Alfa" i-a adresat, vineri, 24 iunie, o scrisoare deschisă Ministrului Culturii, Corina Şuteu, cu referire la mesajul transmis de această pe 13 iunie, referitor la situaţia Operei Naţionale Bucureşti şi a Teatrului de Operetă şi Musical "Ion Dacian".

La acea dată, Corina Şuteu exprimă printr-un mesaj postat pe pagina să de Facebook că Ministerul Culturii este preocupat de procesul separării Operei de Teatrul de Operetă şi Musical "Ion Dacian": "Separarea prin Hotărâre de Guvern a Operei de Operetă se poate face fie prin reorganizarea instituţiei prin preluarea personalului în urmă unui concurs, fie prin preluarea directă a personalului pe funcţii echivalente. Este nevoie de o analiză atentă şi riguroasă în urmă căreia Ministerul Culturii îşi va asumă una dintre variante în consultare cu partenerii sociali, managerul interimar şi ceilalţi parteneri instituţionali implicaţi", exprimase Şuteu la acea dată.

Declarând că a luat act de intenţia separării ONB de Teatrul de Operetă "Ion Dacian", liderul Cartel Alfa a luat în discuţie în scrisoarea deschisă adresată Ministrului Culturii "iniţiativa legislativă a unei OUG care modifică fundamental prevederile legale legate de personal şi contractul lui de muncă".

Hossu este de părere că "proiectul de OUG care modifică contractele de muncă ale personalului din ONB sau din cele două instituţii nu face decât să distrugă creaţia românească, prin transformarea acestor instituţii din instituţie de repertoriu în instituţie de proiecte".

Bogdan Hossu remarcă faptul că "ceea ce se întâmplă cu ONB reprezintă o problemă, datorită lipsei unor măsuri legale normale care trebuiau luate de-a lungul timpului, dar şi eliminării derapajelor (unii le-ar numi acte de corupţie) faţă de legislaţia naţională".

Liderul Cartel ALFA mai exprimă că trebuie avut în vedere interesul angajaţilor celor două instituţii (ONB şi Teatul de Operetă): "dorim să va sesizăm că aceste frământări despre care vorbiţi nu sunt necesare (şi împărtăşite public ar putea crea alte conflicte sociale, care n-ar fi utile nimănui), cât timp legislaţia în vigoare prevede clar că separarea celor două instituţii (opera şi operetă) înseamnă pentru personal 'transfer de întreprindere', şi nici modificarea cadrului legislativ ocolind prevederile codului muncii, fapt care era uşor de identificat dacă se cunoaşte legislaţia în vigoare sau se întreabă un jurist".

În încheierea scrisorii deschise adresată Ministrului Culturii, Bogdan Hossu îşi exprimă speranţa că angajamentul public asumat de Corina Şuteu în privinţa separării Operei Naţionale Bucureşti de Teatrul de Operetă şi Musical "Ion Dacian" "să se transpună într-un simplu act administrativ, adică o Hotărâre de Guvern (HG) fără nici o OUG care nu se justifică, act care să fie implementat de urgenţă ţinând cont că instituţia Opera Naţională Bucureşti a început aplicarea unei organigrame a vechii conduceri (prin disponibilizarea a trei posturi esenţiale care permit asigurarea producţiei autohtone) care este acuzată de acte de corupţie şi care este în contradicţie cu procesul de separare", exprimă preşedintele CNS "Cartel Alfa".

Scrisoarea deschisă este însoţită de o anexă centrată pe Art. 173 din Codul muncii, precum şi pe Legea nr. 67/2006 privind protecţia drepturilor salariaţilor în cazul transferului întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acestora. Nu în ultimul rând, tot în anexa documentelui se mai află şi extrase ale OUG 21 21 din 31 ianuarie 2007 care stabileşte prevederile instituţiilor de spectacole de repertoriu sau de proiecte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici