Lilian Zamfiroiu, propunerea USL pentru preşedinţia ICR

Preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, Georgică Severin, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că propunerea USL pentru funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR) este diplomatul Lilian Zamfiroiu.

948 afișări
Imaginea articolului Lilian Zamfiroiu, propunerea USL pentru preşedinţia ICR

Lilian Zamfiroiu, propunerea USL pentru preşedinţia ICR (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"USL susţine şi va propune în Senat pe domnul Lilian Zamfiroiu, actualul adjunct al ambasadorului nostru la UNESCO, o persoană care, de şapte ani, este la UNESCO, extrem de familiarizat cu ceea ce înseamnă diplomaţie culturală, o persoană cu o vastă experienţă în zona cultural-internaţional-diplomatică, un om care are capacitatea de a negocia, de a discuta, de a reuşi să ofere o atmosferă potrivită unei asemenea instituţii (Institutului Cultural Român, n.r)", a declarat Severin pentru MEDIAFAX.

El a mai precizat că Lilian Zamfiroiu nu este asimilat "unei tabere culturale". "Sper ca, cu tact, cu răbdare şi cu multă, multă diplomaţie, să terminăm acest război între oamenii de cultură în funcţie de simpatiile politice, iar ICR să promoveze valorile culturale româneşti", a mai spus acesta.

Totodată, Severin a declarat că funcţiile de vicepreşedinţi ai ICR nu vor fi discutate în şedinţa de marţi a comisiilor pentru cultură şi politică externă, în care va fi audiată propunerea USL pentru funcţia de preşedinte al ICR.

Întrebat de MEDIAFAX dacă au fost depuse şi alte propuneri pentru conducerea Institutului Cultural Român, Severin a menţionat că la comisie nu a fost depus nimic. "La noi nu au venit, dar, ţinând cont că această propunere vine din partea USL, chiar nu ar fi avut rost. Avem suficientă majoritate în comisii şi în plen şi nu cred că domnul Zamfiroiu poate fi contestat. Poate la ICR leadership-ul a avut un caracter de personalitate decât de management. Noi nu avem nevoie de cultul personalităţii preşedintelui la ICR, avem nevoie de un om care să conducă instituţia şi care să asigure un management eficient, inclusiv financiar, dar cel mai important, uman", a concluzionat acesta.

Lilian Zamfiroiu - propus de USL pentru funcţia de preşedinte al ICR - a absolvit, în anul 1987, Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti. După patru ani de activitate didactică, el s-a angajat, ca inspector de specialitate, în Ministerul Educaţiei, iar în 1997 s-a transferat la Ministerul Apărării Naţionale, Direcţia Relaţii Publice. În anul 2001, a intrat, prin concurs, în Corpul Diplomatic şi Consular al României, obţinând gradul diplomatic de secretar 1 în Centrala Ministerului Afacerilor Externe.

În toamna lui 2001, a început să coordoneze activitatea Direcţiei Arhive Diplomatice a MAE. În 2010, a obţinut titlul de doctor în istorie. În prezent, el deţine titlul diplomatic de ministru consilier şi este adjunct al ambasadorului României pe lângă UNESCO la Delegaţia Permanentă a României din Paris. În 2011, el şi-a lansat cartea "Relaţii diplomatice româno-italiene. 1918 - 1940", la editura Tritonic.

Comisiile reunite pentru cultură şi politică externă din Senat au cerut, pe 17 iunie, revocarea lui Andrei Marga din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), precum şi a vicepreşedinţilor Horia Gârbea şi Vladimir Simon.

"În conformitate cu solicitarea făcută în Biroul Permanent (al Senatului, n.r) de lunea trecută (10 iunie, n.r.), comisiile reunite de cultură şi politică externă au analizat situaţia documentelor prezentate de ICR, în conformitate cu legea, ne referim la raportul de activitate al ICR  pe anul 2012 şi pe contul financiar pe 2012. (...) Am constatat că, pentru prima dată, o instituţie aflată în subordinea Senatului nu a respectat legea (...) În consecinţă, am supus votului comisiilor reunite aflate în cvorum propunerea ca, pentru a evita astfel de situaţii, conducerea operativă a Institutului Cultural Român, respectiv preşedintele ICR, Andrei Marga, şi cei doi vicepreşedinţi (Horia Gârbea şi Vladimir Simon, n.r.) să fie demişi. Această propunere a fost votată cu o largă majoritate, 11 voturi «pentru», 4 «împotrivă»", a declarat atunci preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, GeorGeorgică Severinesta a explicat că motivul pentru care s-a solicitat revocarea conducerii Institutului Cultural Român este acela că instituţia nu a trimis raportul de activitate şi contul de execuţie bugetară pe anul 2012 până la data prevăzută de lege - 15 aprilie.

Ulterior propunerii înaintate de comisiile pentru cultură şi politică externă Biroului Permanent al Senatului, Andrei Marga şi-a prezentat demisia din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român, potrivit unui comunicat remis, pe 17 iunie, agenţiei MEDIAFAX, de Biroul de Presă al ICR. În comunicat, Andrei Marga spunea că demisionează din funcţia de preşedinte al ICR, "cu solicitarea ca demisia să între în vigoare imediat".

Tot pe 17 iunie şi-a depus demisia şi vicepreşedintele ICR Horia Gârbea, după ce iniţial declarase că nu intenţionează să îşi dea demisia, pentru că nu se simte cu nimic vinovat. "Am decis să îmi dau demisia din această funcţie, pentru că deja comisiile din Senat hotărâseră revocarea mea. Eu am crezut că vom fi audiaţi, dar am înţeles că acest lucru nu se mai întâmplă. Domnul Marga îşi depusese şi el demisia. Mă aşteptam la nişte acuzaţii precise, la care pot să răspund fiind audiat", a declarat Horia Gârbea, pe 18 iunie, pentru MEDIAFAX.

Preşedintele Comisiei pentru buget-finanţe din Senat, Cosmin Nicula (PSD), a declarat, pe 13 iunie, pentru MEDIAFAX că Andrei Marga, preşedintele Institutului Cultural Român, a depus un raport de activitate pe 2012 al instituţiei incomplet, calificând documentul drept "o fiţuică".

"Nu am avut cum să dăm aviz în Comisia pentru buget-finanţe pe raportul de activitate al ICR pe anul 2012, pentru că acesta nu a fost trimis. ICR nu a depus nici raportul, nici contul de execuţie bugetară până la 15 aprilie, conform legii 356/2003, articolul 24. Institutul Cultural Român a trimis o execuţie bugetară pe primul trimestru din 2013", a declarat atunci pentru MEDIAFAX preşedintele Comisiei pentru buget - finanţe, Cosmin Nicula.

Institutul Cultural Român (ICR) trimisese, cu o zi înainte, pe 12 iunie, un comunicat de presă prin care anunţa: "conform legii, raportul anual pe 2012 al ICR a fost depus, în scris şi electronic, la Biroul permanent al Senatului pe 11 aprilie 2013 (nr. 4548/11.04.2013). Raportul este însoţit de contul de execuţie bugetară respectiv".

Cosmin Nicula a precizat, însă, pentru MEDIAFAX, referitor la comunicatul de presă trimis de ICR: "Domnul Marga dezinformează. A trimis o fiţuică".

Întrebat dacă preşedintele ICR a fost anunţat că documentele transmise Biroului permanent al Senatului sunt incomplete, senatorul PSD a spus că Marga a fost informat în legătură cu acest lucru.

"Eu l-am anunţat şi pe domnul Marga şi pe preşedintele Senatului (Crin Antonescu, n.r), dar şi pe preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, domnul Georgică Severin", a mai declarat acesta.

Totodată, Nicula a menţionat că, după ce a fost informat că raportul de activitate al ICR pe 2012 este incomplet, preşedintele ICR, Andrei Marga, nu şi-a arătat intenţia de a retrimite alte documente.

Ulterior, Andrei Marga, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), a declarat, pe 13 iunie, pentru MEDIAFAX că raportul de activitate pe 2012 al ICR depus la Senat conţine toate informaţiile privind perioada menţionată, precum şi date referitoare la activităţile din primul trimestru al anului 2013.

"Eu am preluat preşedinţia ICR în data de 11 septembrie 2012, dar raportul face referire şi la perioada în care nu conduceam instituţia. De asemenea, a fost depus şi contul de execuţie bugetară cu informaţii referitoare la cheltuielile instituţiei", a declarat Marga pentru MEDIAFAX.

Totodată, el a precizat că, în jurul datei de 20 ianuarie 2013, a fost înregistrat la Senat un raport de activitate preliminar, menţionând că, ulterior, în apropierea datei legale de depunere a documentului, 15 aprilie, a completat raportul, având în vedere că i s-a transmis că structura acestuia este bună.

"S-a înregistrat la toate nivelurile - preşedinţi de comisii, preşedintele Senatului, primul-ministru -, pentru că noi informăm continuu. (...) La primul-ministru nu este obligatoriu, dar am vrut să-l informăm asupra situaţiei care e, şi financiară şi organizaţională. Raportul a ajuns peste tot", a declarat Marga.

De asemenea, preşedintele ICR a precizat că "raportul depus în aprilie conţine anexe care documentează complet ceea ce s-a petrecut în 2012".

"Am intrat şi în 2013, am intrat până la data la care s-a depus raportul (11 aprilie 2013, n.r). Mandatul noii conduceri, prin conducere însemnând şi consiliul de conducere compus din foarte mulţi oameni, din 22 de oameni, mandatul a început la 11 septembrie, nu mai devreme. Acel raport cuprinde tot ce s-a făcut de la 11 septembrie - puteţi vedea textul - în partea de început a raportului este o referinţă amplă la 2012, la ce s-a făcut în 2012. Şi această referinţă amplă este apoi susţinută cu anexele care aduc toate datele. Există raport care acoperă toată activitatea pe 2012, plus perioada începând din 2013 (până la data depunerii raportului la Senat, n.r), dar 2012 - ceea ce se discută - este acoperit complet", a mai declarat atunci Andrei Marga pentru MEDIAFAX.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta le-a cerut miniştrilor Culturii şi Afacerilor Externe ca, împreună cu membrii comisiei de specialitate a Senatului, să analizeze activitatea Institutului Cultural Român (ICR) şi să se propună măsuri, inclusiv politice, deoarece "lucrurile nu merg bine" la această instituţie.

"O să vă rog ca, împreună cu comisia de specialitate de la Senat, să faceţi o analiză, împreună cu ministrul de Externe. Cred că, din păcate, situaţia la ICR nu merge aşa cum ne-am dori şi vreau să ne propuneţi, şi politic, şi Senatului, toate măsurile care sunt necesare ca ICR-ul, deşi nu e în subordinea Guvernului, dar colaborează cu Ministerul Culturii şi Ministerul de Externe, să redevină, totuşi, o instituţie care să ne ajute în promovarea culturii noastre în străinătate. Nu cred că lucrurile merg bine", i-a spus Ponta, pe 12 iunie, ministrului Culturii, Daniel Barbu, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a precizat că a discutat deja în acest sens cu preşedintele Comisiei de cultură a Senatului şi că doreşte rapid o analiză şi luarea tuturor măsurilor care se impun.

Andrei Marga a fost numit la conducerea Institutului Cultural Român pe 11 septembrie 2012, prin vot în plenul Senatului.

Conducerea ICR s-a schimbat după ce, pe 2 august 2012, la câteva zile de la decizia Curţii Constituţionale de a declara drept constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/ 2012, prin care Institutul Cultural Român (ICR) trecea din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului, preşedintele de atunci al Institutului, Horia-Roman Patapievici, şi foştii vicepreşedinţii Tania Radu şi Mircea Mihăieş şi-au anunţat demisia.

Guvernul a adoptat, pe 13 iunie 2012, Ordonanţa de Urgenţă (OUG 27/2012) prin care ICR trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului, care numeşte atât conducerea operativă a institutului, cât şi membri ai consiliului de conducere. Conducerea operativă a ICR este asigurată de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, asistat de doi vicepreşedinţi, cu rang de subsecretari de stat, numiţi şi revocaţi din funcţie de plenul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, la propunerea Biroului Permanent al Senatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici