Lista câştigătorilor Festivalului Internaţional de Film NexT

Scurtmetrajul "Istoria Aviaţiei/ The History of Aviation", semnat de regizorul Balint Kenyeres, a obţinut, sâmbătă seară, Trofeul NexT pentru cel mai bun film, în cadrul Galei de premiere a celei de-a patra ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT.

12 afișări
Imaginea articolului Lista câştigătorilor Festivalului Internaţional de Film NexT

Lista câştigătorilor Festivalului Internaţional de Film NexT

  • Trofeul NexT pentru cel mai bun film constă în suma de 4.000 de euro, oferiţi de Institutul Cultural Român, şi peliculă şi servicii de procesare în valoare de 3.000 de euro, oferite de Kodak Cinelabs România.

  • Acţiunea filmului "Istoria Aviaţiei/ The History of Aviation" se desfăşoară în Normandia, în anul 1905. Picnicul s-a sfârşit; grupul de burghezi se pregăteşte să se întoarcă acasă. Aşteaptă doar o ultimă fotografie, dar cineva încă lipseşte din grup.

  • Premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai bună regie i-a fost decernat lui Laszlo Nemes pentru scurtmetrajul "Cu puţină răbdare/ With a little patience", în timp ce premiul Andrei Toncu" pentru "cea mai bună coloană sonoră" i-a revenit lui Dani Pena, pentru pelicula "Geamandura/ La Buoya". Cele două premii sunt în valoare de 2.000 de euro fiecare, bani oferiţi de Institutul Cultural Român.

  • Scurtmetrajul "Muzica în sânge", de Alexandru Mavrodineanu, a primit premiul pentru "cel mai bun scurtmetraj românesc", care constă în servicii de post-producţie DI, oferite de Abis Studio, în valoare de 3.500 de euro şi două săptămâni de intensivă pe faţada media Cocor, oferite de Cocor Media Channel.

  • Pe de altă parte, scurtmetrajul "În altă lume/ L'un autre monde", în regia lui Romain Delange, a primit menţiunea specială a juriului.

  • De asemenea, Premiul Publicului, care constă într-o cameră HVR-A1E HDV Palm Camcoder oferită de Sony, i-a revenit scurtmetrajului "Şifonierul/ The Armoire", în regia lui Jamie Travis.

  • În cadrul galei de decernare a premiilor, Nicolae Constantin Tănase a primit Premiul de dezvoltare NexT, care constă în consultanţă intensivă pe proiect, pe durata a 4 zile la Berlin, oferită de Villa Kult.

  • Totodată, Irina Trocan a primit Premiul juriului tânăr Emile Cantillon, care reprezintă un loc în juriul tânăr Emile Cantillon al celei de-a 25-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Francofon de la Namur pentru câştigătorul concursului de critică de film, acordat de Festivalul International al Filmului Francofon de la Namur.

Cea de-a patra ediţie a NexT se desfăşoară între 13 şi 18 aprilie la Cinema Scala, Cinemateca Eforie, Băneasa Drive In Cinema şi în Mansarda Cărtureşti.

Competiţia NexT din acest an a cuprins 26 de titluri din 19 ţări, de pe cinci continente, selectate de criticul Andrei Gorzo, director artistic al festivalului.

Printre acestea s-au numără scurtmetraje premiate precum:

  • "Diploma" (regia: Yaelle Kayam, Israel, 2009), premiat în secţiunea Cinéfondation a Festivalului de la Cannes,

  • "How I Met Your Father" (regia: Alex Montoya, Spania, 2008), câştigător al trofeului pentru scurtmetraj la Sundance,

  • "Derby" (România, 2010), scurtmetrajul lui Paul Negoescu selecţionat în competiţia Festivalului de la Berlin şi proiectat în premieră în România la NexT.

Juriul a fost alcătuit din:

  • producătorul, scenaristul şi actorul american Jim Stark (printre altele, colaborator apropiat al lui Jim Jarmusch, pe care l-a ajutat să producă pelicule-cult precum "Mai străin decât paradisul/ Stranger than Paradise", "Down by Law" şi "Coffee and Cigarettes"),

  • Bettina Schwarz din Germania (responsabilă cu secţiunea de scurtmetraj şi cu programele de training ale Academiei de film europene),

  • criticul francez Matthieu Darras (fondator al reţelei europene de tineri entuziaşti ai cinematografiei NISI MASA, fost selecţioner al secţiunii Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes şi în prezent director artistic al Festivalului Internaţional de Film de la Bratislava),

  • regizorul israelian Elad Keidan (câştigător cu "Imn/ Anthem" al trofeului NexT în 2009, precum şi al multor altor premii importante în lumea întreagă),

  • operatorul şi producătorul român Liviu Mărghidan (directorul de imagine al filmelor lui Cristian Nemescu şi Andrei Toncu "California Dreamin'", "Marilena de la P7", "Poveste la Scara C").

Festivalul Internaţional de Film NexT s-a desfăşurat, în 2010, sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România", proiect al Casei Regale.

Menit să ducă mai departe amintirea regizorului Cristian Nemescu şi a sound designer-ului Andrei Toncu, festivalul este organizat de Societatea Culturală NexT, în jurul căreia se grupează mulţi dintre prietenii şi colaboratorii celor doi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici