Liviu Ciulei va primi Premiul de Excelenţă la ediţia din acest an a TIFF

Liviu Ciulei, personalitate marcantă a filmului şi a teatrului românesc, va fi omagiat la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca, prin acordarea Premiului de Excelenţă şi prin prezentarea a trei dintre filmele sale în secţiunea "3 X 3".

36 afișări
Imaginea articolului Liviu Ciulei va primi Premiul de Excelenţă la ediţia din acest an a TIFF

Liviu Ciulei va primi Premiul de Excelenţă la ediţia din acest an a TIFF (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis luni de organizatorii TIFF, cariera spectaculoasă a lui Liviu Ciulei include peste 20 de filme, la care a lucrat în calitate de regizor, actor sau scenarist, precum şi numeroase spectacole de teatru, unde şi-a pus semnătura ca regizor, scenograf sau actor, aceste producţii fiind recompensate de-a lungul timpului cu distincţii prestigioase.

La experienţa de regizor, actor, scenograf şi scenarist s-a adăugat cea de director artistic, Liviu Ciulei ocupând această poziţie, timp de zece ani, pentru Teatrul "Bulandra" din Bucureşti, dar şi pentru Teatrul "Tyrone Guthrie" din Minneapolis.

De asemenea, Liviu Ciulei a fost profesor de teatru la două universităţi prestigioase: Columbia University şi New York University.

În prezent, Liviu Ciulei este director onorific al Teatrului "Bulandra".

El va fi omagiat, la ediţia din acest an a TIFF, prin acordarea Premiului de Excelenţă.

Filmografia sa include unul dintre titlurile care au marcat istoria cinematografiei româneşti: "Pădurea Spânzuraţilor", film care i-a adus, în anul 1965, Premiul de regie la Festivalul de la Cannes. Alături de "Valurile Dunării" (1959) şi "Erupţia" (debutul său în regia de film, din 1957), "Pădurea Spânzuraţilor" va fi prezentat în cadrul secţiunii "3 X 3" a TIFF.

"Valurile Dunării", cel de-al doilea film semnat Liviu Ciulei, în care el este regizor şi interpret, spune povestea a trei oameni care sunt nevoiţi să călătorească pe un şlep încărcat cu armament, pe Dunăre, în august 1944, printre minele puse de hitlerişti. Filmul este o poveste de dragoste, cu momente de tensiune, şi a fost recompensat cu Globul de Cristal la Festivalul de Film de la Karlovy Vary în 1960.

La ediţia din acest an a TIFF, publicul va putea revedea acest film în cadrul unei proiecţii de gală, în prezenţa protagonistei Irina Petrescu.

O altă proiecţie de gală o reprezintă cea a filmului "Pădurea Spânzuraţilor", care va fi difuzat în prezenţa actorilor Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ.

Liviu Ciulei se alătură astfel regizorilor Wim Wenders şi Anurag Kashyap, omagiaţi în cadrul acestei secţiuni, la cea de-a noua ediţie a festivalului.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se va desfăşura în perioada 28 mai - 6 iunie, la Cluj-Napoca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici