Louise Glück, poetă şi laureată a premiului Nobel, a murit la 80 de ani

Celebra poetă americană şi laureată a premiului Nobel pentru Literatură Louise Glück a murit la vârsta de 80 de ani.

294 afișări
Imaginea articolului Louise Glück, poetă şi laureată a premiului Nobel, a murit la 80 de ani

Sursa foto: AP

Louise Glück a primit Nobelul în 2020, devenind prima poetă americană care a primit această distincţie de la TS Eliot, cu peste 70 de ani mai înainte.

Poeziile ei vorbeau adesea despre traume şi deziluzii, cel mai faimos poem al ei, "Mock Orange", punând sub semnul întrebării valoarea iubirii şi a sexului, scrie BBC.

Moartea lui Glück a fost confirmată vineri de editorii săi.

"Poezia lui Louise Gluck dă glas nevoii noastre neîncrezătoare, dar de nezdruncinat, de cunoaştere şi conexiune într-o lume adesea nesigură", a transmis într-un comunicat editorul ei, Jonathan Galassi. "Opera ei este nemuritoare".

Un prieten a declarat pentru New York Times că aceasta a murit de cancer în casa ei din Cambridge, Massachusetts.

Glück a lucrat cel mai recent ca profesor de engleză la Universitatea Yale şi profesor de poezie la Universitatea Stanford.

Ea a fost distinsă cu aproape toate premiile la care poate spera un poet american.

Juriul Nobel din 2020 a lăudat-o pentru "vocea ei poetică inconfundabilă care, cu o frumuseţe austeră, face universală existenţa individuală".

A câştigat Premiul Pulitzer în 1993 pentru colecţia sa The Wild Iris, o carte de poeme care aborda teme legate de suferinţă, moarte şi renaştere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici