Lucia Hossu Longin: Decizia ANI e o prostie, ne vom judeca. Firma mea a fost inactivă de la înfiinţare

Lucia Hossu Longin a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că decizia ANI este "o prostie", pentru că firma sa Letti Lou Film a fost inactivă încă de la înfiinţare, precizând totodată că adevăraţii incompatibili sunt "scăpaţi", în timp ce "oamenii modeşti şi care nu au nicio avere sunt incompatibili".

225 afișări
Imaginea articolului Lucia Hossu Longin: Decizia ANI e o prostie, ne vom judeca. Firma mea a fost inactivă de la înfiinţare

Lucia Hossu Longin: Decizia ANI e o prostie, ne vom judeca. Firma mea a fost inactivă de la înfiinţare (Imagine: Razvan Chirita/Meidafax Foto)

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat, marţi, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că a constatat că Lucia Hossu Longin, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 29 iunie 2010 - 30 martie 2011, deoarece a deţinut şi funcţia de administrator al firmei SC Letti Lou Film SRL.

Contactată de MEDIAFAX, Lucia Hossu Longin a precizat că ea nu a primit nicio informare de la ANI privind o incompatibilitate a sa.

"Este o prostie oricum, pentru că aceasta (Letti Lou Film SRL, n.r.) este o societate la care nu am avut niciun fel de intrări şi ieşiri, nu am derulat niciun fel de contract pe această societate. Colegi de-ai mei au cu zecile de firme, dar nu se leagă nimeni de ei. Ştiu de ce se leagă de mine, dar este o prostie ca doamna Udrea, spre exemplu, să nu aibă nicio incompatibilitate, iar oameni modeşti, fără avere, să aibă", a spus Lucia Hossu Longin.

Ea a precizat că a înfiinţat această firmă după ce a ieşit la pensie, în speranţa că va avea un mijloc de trai, dar ulterior "a intervenit criza". "Mi-am dat seama că eu nu sunt omul care să umble să caute bani şi contracte", a mai spus Lucia Hossu Longin.

Ea a mai spus că firma a şi fost suspendată, "dar, cu toate astea, cei de la ANI insistă". "Ne vom judeca. Dacă nu au alte preocupări... Adevăraţii incompatibili sunt lăsaţi în pace, iar oamenii modeşti sunt hărţuiţi. Dacă la o firmă n-ai avut niciun rol, a fost inactivă de la înfiinţare, cum să fii incompatibil? Mă întreb dacă cu toţi membrii CA al TVR se comportă la fel cum se comportă cu mine. Pentru că au fost colegi care acum, când au fost audiaţi în comisiile parlamentare, au fost întrebaţi dacă nu sunt incompatibili şi au spus că nu, pentru că nu au contracte cu Televiziunea Română. Eu nu am avut contracte nici cu TVR, nici cu nicio altă televiziune", a spus Hossu Longin.

Ea a sugerat, totodată, că decizia ANI este una politică. "Mă aşteptam ca după ultima mea apariţie la «Secvenţial», în care am vorbit despre domnul Băsescu, despre doamna Macovei, să se întâmple asta. Nu cred că sunt incompatibilă (cu postura de membru al CA, n.r.), pentru că nu am derulat niciun contract, firma a fost inactivă de la înfiinţare", a spus Lucia Hossu Longin, precizând că a trimis toate documentele la ANI pentru a demonstra acest lucru.

Longin a mai spus că, în privinţa membrilor CA al TVR, nu mai există niciun astfel de caz în istoria televiziunii publice, nicio persoană care să fie cercetată de ANI. "Şi toţi au societăţi. De ce m-au ales pe mine? Asta este situaţia. Bucuroşi le-om duce toate. Ce să facem? Nu au de lucru. Au de lucru cu noi, în loc să aibă de lucru cu adevăraţii incompatibili. E ceva atât de dezastruos şi în acelaşi timp teribil pentru societatea în care trăim. Adevăraţii incompatibili sunt scăpaţi şi oamenii modeşti şi care nu au nicio avere sunt incompatibili", a mai spus Lucia Hossu Longin.

Lucia Hossu Longin a rămas membru în Consiliul de Administraţie al TVR după ce acesta a fost numit, pe 9 octombrie, de plenul Parlamentului. Hossu Longin a fost propusă din partea PNL.

De cealaltă parte, potrivit ANI, Lucia Hossu Longin s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 29 iunie 2010 - 30 martie 2011, întrucât a deţinut simultan atât funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune, cât şi funcţia de administrator la SC Letti Lou Film SRL, încălcând astfel dispoziţiile articolului 84, alineatul 1, litera c din Legea 161/2003.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, SC Letti Lou Film SRL, aflată în prezent în întrerupere temporară de activitate, are ca asociat unic şi administrator pe Lucica Hossu Longin. Obiectul principal de activitate al firmei este "producţia de filme cinematografice şi video", iar printre cele secundare se numără editarea înregistrărilor sonore, reproducerea de înregistrări audio şi video şi activităţi de radio şi televiziune.

"La data de 29.06.2010, Lucica Hossu Longin a fost numită în funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune. De asemenea, în perioada 30.03.2007 - 30.03.2011, Lucica Hossu Longin a deţinut funcţia de administrator în cadrul SC Letti Lou Film SRL. Conform prevederilor art. 99, alin.1, lit. k) din Legea nr. 161/2003, membrilor consiliilor de administraţie şi ai comitetelor directoare ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune li se aplică dispoziţiile art. 72 şi regimul incompatibilităţilor [...] pentru miniştri şi, respectiv, secretari de stat, precum şi incompatibilităţile prevăzute în legi speciale", se mai precizează în comunicatul ANI.

Astfel, potrivit ANI, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece, conform dispoziţiilor articolului 84, alineatul 1, litera c din Legea 161/2003, "funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu (...) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, precum şi la instituţiile publice".

ANI a precizat că evaluările au început pe 19 iunie 2012, iar Lucia Hossu Longin a fost informată pe 26 iunie şi 12 septembrie despre declanşarea acestor proceduri, elementele identificate, precum şi drepturile de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Pe 27 septembrie, Lucia Hossu Longin a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

Potrivit prevederilor legale, persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani.. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicţia de trei ani operează de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unei stări de incompatibilitate.

Lucia Hossu Longin poate contesta raportul de evaluare a incompatibilităţii în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici