Lucian Pintilie, omagiat de universitatea căreia i-a refuzat mereu titlul de Doctor Honoris Causa

Regizorul Lucian Pintilie este omagiat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" (UNATC) din Bucureşti, pe care a refuzat-o de câte ori i-a propus titlul de Doctor Honoris Causa, cu ocazia zilelor instituţiei de învăţământ, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

1309 afișări
Imaginea articolului Lucian Pintilie, omagiat de universitatea căreia i-a refuzat mereu titlul de Doctor Honoris Causa

Lucian Pintilie, omagiat de universitatea căreia i-a refuzat mereu titlul de Doctor Honoris Causa

"Studenţii şi profesorii universităţii noastre îşi acordă, în fiecare an, pe 30 ianuarie, o zi de relache. E data pe care istoria culturii o menţionează ca zi de naştere a lui Caragiale şi, de aceea, un prilej de sărbătoare şi sărbătorire a celor care, prin activitatea lor, au marcat arta şi învăţământul artistic din ţara noastră. Lucian Pintilie a refuzat, de fiecare dată când «institutul» pe care l-a absolvit (al 13-lea (!) pe lista promoţiei 1956, clasa profesorului George Dem. Loghin), a dorit să îl «sancţioneze» cu titlul de Doctor Honoris Causa. Dar, cum în carnavalul vieţii regulile se pot schimba în timpul jocului, în acelaşi spirit polemic care le-a fost comun lui Caragiale şi lui Pintilie, am decis să îi omagiem împreună, în contumacie, nu una, ci două zile, pe 30 şi 31 ianuarie", arată reprezentanţii instituţiei de învăţământ.

TITLURILE ZILEI

Ziua UNATC 2019 a debutat miercuri, de la ora 11.00, când trei dintre foştii rectori ai UNATC, Victor Rebengiuc, Florin Mihăilescu şi Florin Zamfirescu, au fost invitaţi să modereze un dialog deschis între studenţi şi colaboratori ai lui Lucian Pintilie (actori, scenografi, directori de imagine, scenarişti, producători). După amiază au fost proiectate două documentare realizate în timpul filmărilor la "De ce trag clopotele, Mitică?" ("Fără titlu", un film de Horea Lapteş) şi "Balanţa" ("Filmare/ Filmage", realizat de Gabriel Kosuth).

"Fantezia unui mare artist este nelimitată, ea e stimulată în primul rând de prezenţa altor mari artişti, care au trăit înainte sau în acelaşi timp cu el; experienţele artistice trecute şi contemporane o proiectează în direcţiile cele mai halucinante, cele mai neverosimile ale cunoaşterii. Expresia acestor căutări noi o ştim. Ea e întotdeauna polemică. Cu ce a fost înainte sau chiar cu artistul însuşi", scria Lucian Pintilie, în 1965, într-un articol publicat de revista Teatrul.

Întâlnirea continuă joi, când, de la ora 11.00, are loc o sesiune de comunicări ştiinţifice coordonată de Laurenţiu Damian. După-amiază, vor fi difuzate două dintre capodoperele cinematografice ale lui Lucian Pintilie: "De ce trag clopotele, Mitică?" (ora 16.00) şi "Balanţa" (ora 18.30).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici