Lucian Pîrvoiu nu mai prezintă "Ora de Ştiri" de la TVR pentru că a făcut "afirmaţii inacceptabile" în emisiune

Jurnalistul Lucian Pîrvoiu nu va mai prezenta emisiunea "Ora de Ştiri", "în urma afirmaţiilor inacceptabile" făcute în ediţia de miercuri a programului, până la o concluzie a Comisiei de Etică din TVR, sesizată în acest caz, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Televiziunea Publică.

8662 afișări
Imaginea articolului Lucian Pîrvoiu nu mai prezintă "Ora de Ştiri" de la TVR pentru că a făcut "afirmaţii inacceptabile" în emisiune

Lucian Pîrvoiu (Imagine: www.tvr.ro)

"În urma afirmaţiilor inacceptabile făcute de jurnalistul Lucian Pîrvoiu la "Ora de Ştiri" din data de 27 iulie, în legătură cu vizita ambasadorului britanic în Ferentari, conducerea Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport a decis, împreună cu directoarea Departamentului Emisiuni Informative, ca Lucian Pîrvoiu să nu mai prezinte "Ora de Ştiri", până la concluzia Comisiei de Etică şi Arbitraj din TVR, sesizată în acest caz", se arată în comunicatul TVR.

Potrivit comunicatului, tema discuţiei din ediţia de miercuri a emisiunii "Ora de Ştiri" a fost evenimentul organizat de Ambasada Marii Britanii în cartierul bucureştean Ferentari pentru a marca numărătoarea inversă până la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012.

"Afirmaţiile care se abat de la echidistanţa jurnalistică au fost făcute de prezentator în discuţia purtată în studio cu Valeriu Nicolae, fondator şi preşedinte al "Policy Center for Roma and Minorities", Vasile Ostaciuc - sociolog şi prin legătura telefonică avută cu primarul sectorului 5, Marian Vanghelie", se mai spune în comunicatul Televiziunii Române.

Decizia TVR vine după ce ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP) a atras atenţia, într-o sesizare postată joi pe site-ul propriu, asupra "atitudinii vădit rasiste" a prezentatorului emisiunii "Ora de Ştiri", Lucian Pîrvoiu.

În sesizarea semnată de Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch - AMP, şi adresată Comisiei de Etică a TVR şi directorului Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport din TVR, Rodica Culcer, se spune că în ediţia emisiunii "Ora de Ştiri" din 27 iulie 2011 a fost prezentată ştirea cu titlul: "Jocurile Olimpice au început... în Ferentari. Analiza Orei de ştiri".

ActiveWatch prezintă şi un extras din sinteza ştirii, aşa cum apare pe site-ul TVR: "Ambasada Marii Britanii a ales unul dintre cele mai sărace cartiere în care să marcheze deschiderea Jocurilor Olimpice din 2012, de la Londra. În cadrul «Jocurilor Olimpice» din Ferentari, Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii, muzicianul Damian Drăghici şi sportivul Marian Simion au încins o partidă de fotbal cu micuţii de la Clubul pentru Educaţie Alternativă. Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti e convins că sportul îi va ajuta şi pe oamenii din acest cartier. «Începe numărătoarea inversă până la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Londra, iar mesajul pe care vrem să-l transmitem prin acest eveniment este acela că sportul este totul. Am regăsit în Ferentari spiritul de Olimpiadă»", a spus Martin Harris".

Potrivit sesizării ActiveWatch, "prezentatorul (Lucian Pîrvoiu, n.r.) a deschis dezbaterea din studio, după difuzarea ştirii, întrebându-l pe invitatul său, Valeriu Nicolae, organizator al evenimentelor prezentate în ştire: «Domnule Nicolae (…) în ştirea de mai devreme ambasadorul Marii Britanii spunea că a descoperit în Ferentari spiritul olimpic. Să fim serioşi, spiritul olimpic la ce? La furat de portofele, la tras în venă?»".

"Considerăm că întrebarea prezentatorului descrie o atitudine discriminatorie faţă de locuitorii cartierului Ferentari, promovând stereotipuri şi etichetându-i pe locuitorii cartierului şi pe tinerii implicaţi în proiect ca fiind hoţi şi consumatori de droguri. Preocuparea prezentatorului pare să fie mai degrabă aceea de a promova senzaţionalismul şi nu aceea de a discuta o problemă de interes public (educaţia copiilor aflaţi în situaţii dezavantajate). Lucian Pîrvoiu nu se află la primul derapaj de acest fel. O analiză a prestaţiei sale ar scoate la iveală cel puţin o situaţie în care etnia unor persoane a fost menţionată în context infracţional, fără ca acest lucru să fie justificat de necesitatea de informare a publicului", se mai arată în sesizarea ActiveWatch, făcându-se referire la "buletinul de ştiri din 2 mai 2011".

Potrivit ActiveWatch, "atitudinea moderatorului Pîrvoiu încalcă etica jurnalistică". "Considerăm că această atitudine nu îşi are locul în ştirile televiziunii publice, care ar trebui să fie un standard pentru mass-media din România şi să promoveze jurnalismul profesionist, practicat în interes public, cu respect faţă de minorităţi şi faţă de grupurile dezavantajate", se mai spune în sesizare.

Totodată, ActiveWatch a solicitat Comisiei de Etică a TVR şi Rodicăi Culcer să analizeze "dacă Lucian Pîrvoiu a încălcat sau nu, prin prestaţia sa jurnalistică, Statutul Jurnalistului din TVR şi să comunice public concluziile cât mai curând posibil".

"Ora de Ştiri" este principalul program informativ al TVR 2 şi este difuzat în fiecare zi, de luni până duminică, de la ora 22.00. În cei peste cinci ani de când se difuzează la TVR 2, emisiunea "Ora de Ştiri", inspirată din programul "Newsnight" al BBC2, a devenit un program de referinţă pentru TVR. Pe lângă prezentarea principalelor informaţii, formatul prevede şi o discuţie aprofundată, cu unul-doi invitaţi, pe marginea celei mai importante ştiri a zilei, potrivit Televiziunii Publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici