Lucrarea "După baie" de Luchian, estimată până la 200.000 de euro, la licitaţie miercuri la Artmark

Lucrarea "După baie", de Ştefan Luchian, din 1907, estimată la 100.000 - 200.000 de euro şi care a făcut parte din mai multe colecţii private de prestigiu, va fi scoasă la vânzare, miercuri, la Bucureşti, în Licitaţia de Art Nouveau, Romantism şi Biedermeier a casei Artmark, informează un comunicat.

386 afișări
Imaginea articolului Lucrarea "După baie" de Luchian, estimată până la 200.000 de euro, la licitaţie miercuri la Artmark

Lucrarea "După baie" de Luchian, estimată până la 200.000 de euro, la licitaţie miercuri la Artmark (Imagine: artmark.ro)

Tabloul provine din renumita colecţie antebelică Alexandru Bogdan-Piteşti. Opera a participat la trei expoziţii importante de-ale artistului, prima în 1908, la Palatul Ateneului, şi a fost reprodusă în mai multe volume de specialitate şi cotidiene din epocă. Pictura a trecut, de-a lungul timpului, prin alte patru colecţii private de prestigiu, ultima fiind în Germania.

Recordul de autor pentru opera lui Ştefan Luchian a fost stabilit de pictura "Flori de primăvară", adjudecată cu 155.000 de euro la Licitaţia de Primăvară Artmark organizată anul trecut.

Licitaţia de Art Nouveau, Romantism şi Biedermeier cuprinde opere de pictură şi sculptură remarcabile, reunindu-i pe cei mai cunoscuţi reprezentanţi ai acestor direcţii în arta românească: Ştefan Luchian, Nicolae Vermont, Kimon Loghi, Constantin Artachino, Ipolit Strâmbu, Ştefan Popescu. Cele mai multe lucrări ilustrează personaje feminine pline de graţie, în portrete, compoziţii şi nuduri, tematica de budoar şi atmosfera de visare fiind comune creaţiilor celor două mişcări artistice.

O altă operă valoroasă, "Suflete slave (Crimă şi pedeapsă)", este semnată de Nicolae Vermont (estimare 15.000 - 30.000 de euro) şi provine din colecţia L. P. din Bucureşti. Pictată în jurul anului 1900, lucrarea ilustrează preocupările de maturitate ale artistului pentru psihologia umană, dimensiunea narativă a operei făcând trimitere la universul dostoievskian.

Cea de-a doua parte a licitaţiei aduce în atenţia colecţionarilor 23 de lucrări de artă decorativă caracteristice pentru Belle Époque, perioada de dinainte de Primul Război Mondial, când artele au traversat o perioadă de schimbări profunde. Majoritatea loturilor sunt piese de argintărie, cristal şi sticlă cu decoraţii vegetale şi figurative fin realizate, dedicate servirii mesei.

Cel mai important lot de artă decorativă este o piesă de colecţie, o fructieră din argint decorată cu simboluri ale muncilor agricole naţionale, executată de Paul Telge, în 1906 (argint turnat, presat, cizelat, parţial aurit, 1.075 gr, estimare 5.000 - 10.000 de euro). Realizată cu prilejul sărbătoririi a 40 de ani de domnie ai lui Carol I de cunoscutul bijutier al Casei de Habsburg, piesa este decorată cu alegoria agriculturii, simbolurile casei regale şi efigia regelui.

Miercuri seară, casa Artmark organizează la Athénée Palace Hilton, de la ora 19.30, Licitaţia de Art-Nouveau, Romantism & Biedermeier, Licitaţia de Vinuri Rare şi Licitaţia "Militaria şi Antichităţi".

Începând de marţi, Artmark organizează o sesiune de licitaţii tematice de artă, mobilier, obiecte de colecţie şi vinuri, desfăşurate în două seri succesive, la Hotel Athénée Palace Hilton din Bucureşti. Prima zi din seria de evenimente, marţi, de la ora 19.30, este rezervată Licitaţiei "25 de Capodopere din Colecţii Importante", Licitaţiei de Sculptură şi Mobilier de Grădină şi Licitaţiei de Postmodernism & Contemporană.

În cadrul cocktail-ului ce deschide seara de licitaţii va avea loc lansarea celei de-a doua ediţii a volumului de istoria artei româneşti "Pictori români la Balcic", semnat de Doina Păuleanu, expert în artă românească modernă, în special capitolul reprezentat de Colonia de la Balcic.

Studiul reprezintă o contribuţie majoră adusă la documentarea unui fenomen solitar în spaţiul artistic românesc, care a generat numeroase creaţii de valoare. La eveniment vor participa jurnalistul Tudor Octavian şi criticul de artă Pavel Şuşară.

Cele şase licitaţii, desfăşurate marţi şi miercuri, prezintă colecţionarilor şi iubitorilor de artă peste 400 de loturi diverse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici