"Lumea văzută de Ion B" şi "An Evening with Dan Perjovschi", la Festivalul de Documentare din Londra

Filmele "Lumea văzută de Ion B.", în regia lui Alexander Nanau, şi "Mainstream - An Evening with Dan Perjovschi" (Franţa, 2009), de Anna Marziano, vor fi prezentate la Festivalul Internaţional de Documentare de la Londra, informează Institutul Cultural Român.

32 afișări
Imaginea articolului "Lumea văzută de Ion B" şi "An Evening with Dan Perjovschi", la Festivalul de Documentare din Londra

Ion Bârlădeanu

Filmul lui Alexander Nanau prezintă povestea lui Ion Bârlădeanu, care, de la o viaţă de vagabond pe străzile Bucureştiului, a ajuns un artist de prestigiu internaţional. La peste 60 de ani, Ion Bârlădeanu este cea mai recentă descoperire a artei româneşti. În urmă cu trei ani locuia şi lucra în ghena unui bloc bucureştean. În 2009, operele sale erau expuse la Londra, alături de cele ale lui Andy Warhol şi Marcel Duchamp. Anul acesta, el a fost prezentat într-o expoziţie personală - "Realpolitik" -, la o prestigioasă galerie din Paris, operele sale fiind admirate acolo şi de actriţa Angelina Jolie.

Alexander Nanau a început filmările la documentar în momentul în care lucrările lui Ion B. au început să fie cunoscute şi apreciate. Filmul oferă o perspectivă asupra a ceea ce poate propune Europa de Est: talent nedescoperit, oameni care au învăţat să ascundă pentru a-şi păstra adevărul interior şi a supravieţui regimului comunist.

"Lumea văzută de Ion B." a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar, în martie, şi se află în prezent în circuitul festivalurilor internaţionale.

Filmul este produs de HBO România şi Alexander Nanau Production, în colaborare cu Avro-Netherlands, YLE Teema şi SVT Sweden.

Pelicula este inclusă în programul celei de-a patra ediţii a Festivalului Internaţional de Documentare de la Londra, ce cuprinde proiecţiile a peste 130 de filme, precum şi o serie de evenimente paralele, şi se derulează în perioada 23 aprilie - 8 mai. Regizorul Alexander Nanau va fi prezent la proiecţie, pe 7 mai, pentru o discuţie cu publicul.

Unul din evenimentele paralele ale festivalului de documentare londonez este proiecţia filmului "Mainstream - An Evening with Dan Perjovschi", în prezenţa artistului român, pe 4 mai, la celebrul muzeu Tate Modern.

Pelicula, de 25 de minute, îl surprinde pe Dan Perjovschi la Paris, lucrând la o expoziţie recentă. Artistul este filmat plimbându-se pe străzile oraşului, desenând sau luând permanent notiţe în agenda lui. Documentarul este o meditaţie asupra practicii artistice a lui Dan Perjovschi, reflectând natura efemeră şi performativă a creaţiei sale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici