Lungmetrajul "Europolis", în regia lui Cornel Gheorghiţă, în competiţie la Festivalul de la Montreal

"Europolis", lungmetrajul de debut al regizorului Cornel Gheorghiţă, a fost selectat în competiţia de film de debut a Festivalului Internaţional de Film de la Montreal - Festival des Films du Monde -, care va avea loc în perioada 26 august - 6 septembrie.

112 afișări
Imaginea articolului Lungmetrajul "Europolis", în regia lui Cornel Gheorghiţă, în competiţie la Festivalul de la Montreal

Lungmetrajul "Europolis", în regia lui Cornel Gheorghiţă, în competiţie la Festivalul de la Montreal (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

Produs şi regizat de Cornel Gheorghiţă, "Europolis" îi are în rolurile principale pe Adriana Trandafir şi Áron Dimény.

În micul port al Sulinei soseşte o telegramă din Franţa: Luca, pe care toată lumea îl ştia îngropat de mai bine de 50 de ani în cimitirul de la marginea oraşului, tocmai a murit. Sora lui, Magdalena, însoţită de fiul ei, Nae, trebuie să plece în Franţa pentru a lua în primire "moştenirea". Ajunşi la celălalt capăt al continentului, pe malul Atlanticului, cei doi îl întâlnesc pe şamanul Ata, prietenul cel bun a lui Luca, care le dezvăluie ultima dorinţă a acestuia înainte să moară. Moartea lui Luca le marchează drumul de întoarcere mai mult decât Magdalena şi Nae şi-ar fi putut închipui.

"De multe ori am fost obligat să cataloghez genul filmului: dramă fantastică? legendă? baladă? mit folcloric? basm? Nu pot să afirm decât că este o ficţiune. Contrar «modei» de astăzi a cinematografului de autor, (hiper) realist, «Europolis» nu-şi propune o imitare a realităţii, în nici un caz. Aceasta din urmă constituie doar un punct de plecare către o incursiune imaginativă a sufletului omenesc care, după sfârşitul vieţii sale pe pământ, se-ndreaptă către Judecata de Apoi - aşa cum o regăsim în tradiţia noastră. (...) Ţinând cont de tonalitatea filmului, pe care am dorit-o asemănătoare artei noastre naive populare, m-aş aventura să etichetez acest film: un Eastern Balcanic - încântat de universul fantastic al prozei lui Mircea Eliade", spune Cornel Gheorghiţă.

Regizor, producător, scenarist, director de imagine, monteur, Cornel Gheorghiţă este de 20 de ani profesor la ESAV (Ecole Supérieure d'Audiovisuel - Univ. Toulouse II), iar din 2001, la ESMA (Ecole Supérieure des Métiers Artistiques), în Toulouse. Născut în 1958, la Bacău, Corneliu Gheorghiţă trăieşte în prezent la Toulouse, având cetăţenie româno-franceză. Printre filmele semnate de el până acum se numără documentarele "Fanfaron Fanfaron", "Mascarade" şi scurtmetrajele "Epava", "Ziua începe noaptea", "Luna Pork", "Say Joe" etc.

"Europolis" a primit premiul HBO - TIFF 2005 pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj, fiind printre lungmetrajele premiate în 2008, la Paris, la Festivalul European de Film Independent (ECU). Din distribuţia filmului mai fac parte Elena Popa, Dorin Andone, Joseph Otteno, Petrică Nicolae, Adina Cartianu, Ionela Nedelea.

O coproducţie Gheorghiţă srl (România), Cinepay & Tarafilms (Franţa) şi susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, Eurimages, Societatea Română de Radiodifuziune, Région Midi-Pyrénées, Région Poitou-Charentes, Dépt. de la Charente Maritime, ESAV Toulouse (Franţa), "Europolis" are la bază un scenariul scris de Cornel Gheorghiţă, Adina Dulcu, Loïc Balarac, imaginea fiind semnată de Ovidiu Mărginean.

Filmul va intra în circuitul cinematografelor din ţară în noiembrie 2010.

La ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Montreal va fi prezentat şi lungmetrajul "Nuntă în Basarabia", în regia lui Nap Toader (Napoleon Helmis), o coproducţie România/ Republica Moldova/ Luxemburg. Comedia "Nuntă în Basarabia" va rula în cadrul secţiunii Focus on World Cinema.

Festivalul de la Montreal, fondat în 1977, va avea loc anul acesta între 26 august şi 6 septembrie. Prin selecţia de filme din peste 70 de ţări, festivalul se constituie într-unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din America de Nord. Spre deosebire de Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, omologul său din partea vorbitoare de engleză a Canadei, Festivalul de la Montreal, Quebec, prezintă diferite tipuri de filme din toată lumea şi foarte puţine sau deloc din cele produse la Hollywood.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici