Lungmetrajul "Kira Kiralina", de Dan Piţa, din 5 septembrie, în cinematografele din România

Lungmetrajul "Kira Kiralina", regizat de Dan Piţa, o adaptare după romanul omonim scris de Panait Istrati, care îi are în distribuţie pe Florin Zamfirescu şi Corneliu Ulici, va intra în cinematografele din România pe 5 septembrie.

2334 afișări
Imaginea articolului Lungmetrajul "Kira Kiralina", de Dan Piţa, din 5 septembrie, în cinematografele din România

Dan Piţa (Imagine: Raul Stef/ Mediafax Foto)

Potrivit paginii oficiale de Facebook a filmului, pelicula îi are în distribuţie pe Iulia Dumitru, Iulia Cîrstea, Corneliu Ulici, Ștefan Iancu, Mircea Rusu, Ştefan Iancu, Florin Zamfirescu, Andrei Runcanu şi Ovidiu Niculescu.

Eroinele peliculei sunt două frumuseţi balcanice, mamă şi fiică, văzute prin ochii fiului, respectiv fratelui Dragomir. La porţile Orientului, în Brăila, la începutul secolului al XX-lea, cele două femei caută şi oferă plăceri, acceptându-şi destinul tragic.

Lungmetrajul regizat de Dan Piţa şi produs de Castel Film Studio s-a situat pe locul al doilea la capitolul finanţare în sesiunea noiembrie-decembrie 2008 a Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), primind suma de 1.296.480 de lei.

Dan Piţa este un nume de referinţă pentru cinematografia românească a anilor '70. Filmografia sa cuprinde peste 20 de titluri apreciate de critică şi premiate la cele mai importante festivaluri internaţionale de gen. "Apa ca un bivol negru", un documentar despre inundaţiile catastrofale din 1970, realizat în echipă cu Mircea Veroiu, Iosif Demian, Dinu Tănase şi Stere Gulea, marchează debutul regizoral al lui Dan Piţa. Pelicula care îl consacră în rândul cineaştilor de valoare este "La o nuntă", parte a filmului "Nunta de piatră". Ecranizat în 1972 şi având la bază povestirile lui Ion Agârbiceanu, "Nunta de Piatră" este considerat de numeroşi critici români unul dintre cele mai bune filme autohtone ale tuturor timpurilor.

"Concurs" şi-a pus amprenta asupra cinematografiei din perioada comunistă. Filmul a fost lansat în 1982 şi reprezintă o amplă critică la adresa sistemului comunist. Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Claudiu Bleonţ şi Ştefan Iordache sunt câteva dintre numele prezente în distribuţia impresionantă a acestei pelicule.

Recunoaşterea internaţională a regizorului Dan Piţa a venit odată cu lansarea filmului "Pas în doi", o poveste sensibilă şi pasionantă despre doi tineri a căror prietenie este pusă la încercare de dragostea pentru aceeaşi femeie. Având în distribuţie nume precum Claudiu Bleonţ, Ecaterina Nazare, Anda Onesa şi Petre Nicolae, pelicula a câştigat Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin din 1986. În 1987, Dan Piţa a revenit la Berlinală, de data aceasta în calitate de membru al juriului.

Distins cu Leul de Argint la Festivalul de la Veneţia din anul 1993, "Hotel de Lux" este o dramă despre un tânăr şef de sală, care, în încercarea ambiţioasă de a îmbunătăţi ambianţa dintr-un restaurant, întâmpină numeroase obstacole inexplicabile din partea superiorilor. Ştefan Iordache, Irina Movilă, Irina Petrescu, Valentin Popescu sunt câţiva dintre actorii a căror prestaţie impresionează în acest film.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici