Lungmetrajul "Sunt o babă comunistă", de Stere Gulea, proiectat în premieră în Suedia

Lungmetrajul "Sunt o babă comunistă", regizat de Stere Gulea, va fi proiectat, pe 3 februarie, în premieră în Suedia, în seria ecranizărilor inaugurate în 2013 în contextul participării României ca ţară invitată de onoare la Târgul de Carte de la Göteborg, informează Institutul Cultural Român (ICR).

479 afișări
Imaginea articolului Lungmetrajul "Sunt o babă comunistă", de Stere Gulea, proiectat în premieră în Suedia

Lungmetrajul "Sunt o babă comunistă", de Stere Gulea, proiectat în premieră în Suedia

Scriitorul Dan Lungu, autorul cărţii care a stat la baza scenariului filmului, va fi prezent la proiecţia lungmetrajului şi va discuta, în introducerea acestuia, cu Claudiu Turcuş, lector la Universitatea "Babeş-Bolyai", profesor de Critică de film şi adaptare cinematografică, despre procesul de dramatizare, expresiile diferite în literatură şi cinematografie, dar şi despre relaţia filmului cu literatura.

Discuţia va fi în limba română, cu traducere simultană în limba suedeză.

Romanul "Sunt o babă comunistă", primit cu entuziasm de critică la apariţia sa în 2007 şi tradus în peste 10 limbi, abordează cu umor negru situaţiile din România postcomunistă, în care fondul de instabilitate socială duce, în cazul celor în vârstă, la nostalgia pentru regimul comunist şi, în cazul tinerei generaţii, la exil autoimpus.

Construit pornind de la subiectul romanului, filmul se bucură de o distribuţie formată din actori români de prestigiu. Rolul principal este interpretat de Luminiţa Gheorghiu, nominalizată la premiile Academiei Europene de Film în 2013 pentru rolul din pelicula "Poziţia copilului".

Lungmetrajul "Sunt o babă comunistă" va fi proiectat pe 3 februarie, la Biograf Sture, din Stockholm, de la ora 18.00, intrarea fiind liberă în limita locurilor disponibile.

Claudiu Turcuş este lector universitar şi autorul primei monografii critice, premiate de Uniunea Scriitorilor din România (USR) despre scriitorul român Norman Manea (Cartea Românească, 2012) şi are în prezent în lucru un articol de cercetare cu titlul "Recycling Communist (N)ostalgia".

Dan Lungu, născut în 1969, la Botoşani, este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori din noua generaţie, cărţile sale fiind publicate în zece limbi străine: franceză, germană, italiană, spaniolă, poloneză, slovenă, maghiară, bulgară, greacă şi turcă. Anul trecut, statul francez i-a acordat titlul de Cavaler al Artelor şi Literelor pentru contribuţii la îmbogăţirea patrimoniului cultural francez.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici