Mai multe site-uri informative, blocate în China, înainte de decernarea Nobelului pentru pace

Site-urile mai multor publicaţii străine au fost blocate, joi, în China, cu o zi înainte de decernarea simbolică a premiului Nobel pentru pace, la Oslo, disidentului chinez Liu Xiaobo, care se află în închisoare.

124 afișări
Imaginea articolului Mai multe site-uri informative, blocate în China, înainte de decernarea Nobelului pentru pace

Mai multe site-uri informative, blocate în China, înainte de decernarea Nobelului pentru pace (Imagine: Mediafax Foto)

Site-uri precum cele ale BBC sau CNN nu au putut fi accesate joi în China, la fel ca în urmă cu două luni, când a fost anunţat faptul că Liu Xiaobo va primi premiul Nobel pentru pace. La acel moment, pe 8 octombrie, au fost cenzurate site-urile BBC, CNN, precum şi cel al televiziunii francofone TV5.

"Chinezii şi majoritatea zdrobitoare a oamenilor din întreaga lume s-au opus (atribuirii premiului Nobel lui Xiaobo, n.r.), a declarat, joi, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, care i-a caracterizat pe membrii comitetului Nobel drept "clovni".

Liu Xiaobo, în vârstă de 54 de ani, a fost unul dintre luptătorii pentru democraţie din piaţa Tiananmen, în 1989. Pe 25 decembrie 2009, el a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru "comportament subversiv", după ce a semnat un text care cerea democratizarea Chinei.

În absenţa sa şi cea a familiei sale, disidentul va fi reprezentat simbolic la ceremonia de la Oslo printr-un scaun gol şi o fotografie, iar unul dintre textele sale va fi citit de actriţa Liv Ullmann.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici