Maia Morgenstern a contestat decizia TNB

Maia Morgenstern, care a fost sancţionată de Teatrul Naţional Bucureşti (TNB) pentru că nu a anunţat instituţia că joacă într-o producţie străină, a contestat decizia TNB, pe motiv că sancţiunea a fost "disproporţionat de mică" în raport cu "gravitatea abaterilor" sale.

112 afișări
Imaginea articolului Maia Morgenstern a contestat decizia TNB

Maia Morgenstern a contestat decizia TNB (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Subsemnata Maia Morgenstern, actriţă sancţionată a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), vă rog să-mi permiteţi a supune atenţiei dumneavoastră următoarele: vrând-nevrând, am luat la cunoştinţă motivul sancţionării mele, prin Decizia TNB 43/11.05.2009. Am înţeles acuzele ce mi se aduc. Din această perspectivă mă văd silită să contest decizia Direcţiei. În spiritul dreptăţii, al egalităţii în drepturi şi îndatoriri, mi se pare că sancţiunea ce mi s-a aplicat este disproporţionat de mică, insuficientă, în raport cu gravitatea abaterilor de care mă fac vinovată. Am comis păcatul de a nu fi anunţat Direcţia în legătură cu colaborările din afara teatrului", scrie actriţa în contestaţia sa, transmisă presei.

Artista, angajată a TNB, menţionează că în perioada în care a lipsit de la Teatrul Naţional nu a lucrat doar la proiectul din Grecia, ci şi la alte spectacole montate la diferite instituţii din ţară.

"Dar în această perioadă de «trei luni de absenţă», invocată cu atâta siguranţă, vehemenţă de către conducerea TNB, am repetat şi am reuşit să scot o premieră la Teatrul Evreiesc de Stat (TES), Bucureşti. Înţeleg că nu ştiaţi, nu eraţi informaţi despre existenţa acestui proiect. Şi atunci întreb: oare colaborarea cu TES, fără acordul - aprobarea în scris, cum spune legea - conducerii TNB, nu face ea însăşi obiectul unei sancţiuni de sine stătătoare? De ce oare această discriminare? Pozitivă, totuşi, discriminare. Ca să nu mai spun că, tot în intervalul acestor «trei luni de absenţă» am jucat în spectacolul «Petrică şi lupul», la Opera Naţională Bucureşti. Nici despre această colaborare se pare că nu aţi ştiut", mai scrie actriţa în contestaţia datată 18 mai.

Am fost peste tot acolo unde prezenţa mea a fost necesară şi dorită

"Recunosc, de asemenea, că am jucat şi în alte spectacole independente.Tot în România şi tot în această perioadă. Cu alte cuvinte, am fost peste tot acolo unde prezenţa mea a fost necesară şi dorită, acolo unde am fost chemată, invitată să îmi exercit profesiunea - aceea de actriţă. La TNB, prezenţa nu mi-a fost solicitată, nu a fost nevoie de prestaţia mea artistică. Mai pe scurt, nu aveam nimic de făcut", mai spune aceasta.

De asemenea, în aceeaşi contestaţie actriţa cere ca instituţia să menţioneze ce prejudicii reale a adus absenţa sa repertoriului Teatrului Naţional Bucureşti. "Ar fi, poate, interesant de aflat - pentru mine şi pentru public - în ce fel am împietat asupra bunului mers al teatrului. La ce repetiţii programate am absentat? Care sunt spectacolele ce s-au suspendat din cauza mea? De cîte ori am fost convocată la Direcţie şi nu m-am prezentat? Care sunt rolurile pe care le-am refuzat? Nişte date concrete, documente doveditoare în acest sens, ar fi de mare folos pentru a-mi îndrepta greşeala şi corecta atitudinea, pe viitor", scrie aceasta.

"Vă rog să îmi mai permiteţi o întrebare: Dacă aş fi comis delictele formulate mai sus, de ce oare nu am fost sancţionată pe loc, prompt? Pentru a mă disciplina. Căci de asta am fost făcută vinovată: de indisciplină la locul de muncă", adaugă actriţa.

Ceea ce mă sperie este seninătatea - să-i spun cinism?!

"Deocamdată, ceea ce nu înţeleg, ceea ce mă sperie este seninătatea - să-i spun cinism?! - cu care Direcţia îşi mărturiseşte nepăsarea, indiferenţa faţă de angajaţi - fie ei chiar şi simpli actori.
«Trei luni de absenţă», după declaraţia dimneavoastră, şi să nu ai măcar curiozitatea să te informezi, să te interesezi ce se întâmplă cu un om, eventual dacă mai trăieşte, să nu ştii nimic despre existenţa lui?! Mi se pare cel puţin îngrijorător - mai curând trist", mai scrie Maia Morgenstern, adăugând, în încheiere, că solicită Direcţiei fie să o sancţioneze pentru "abaterile" sale, fie să îşi ceară scuze public "pentru afirmaţiile nefondate, ce duc la denigrarea mea şi pe care le percep ca pe nişte calomnii".

Contactat de MEDIAFAX, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, a refuzat să comenteze contestaţia actriţei, menţionând că este vorba despre o procedură de ordine interioară, iar o decizie în acest sens va fi comunicată oficial.

Sancţiunea primită de Maia Morgenstern de la TNB nu a fost una de ordin financiar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici