"Maidan", de Sergei Loznitsa - marele premiu la Astra Film Festival 2014

Lungmetrajul "Maidan", de Sergei Loznitsa, a obţinut, sâmbătă seară, marele premiu al celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Cinema (Astra Film Festival) de la Sibiu, informează organizatorii evenimentului dedicat documentarului contemporan.

153 afișări
Imaginea articolului "Maidan", de Sergei Loznitsa - marele premiu la Astra Film Festival 2014

"Maidan", de Sergei Loznitsa - marele premiu la Astra Film Festival 2014 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un juriu prestigios, format din profesionişti de top ai cinema-ului, a evaluat filmele din secţiunile competiţionale: Cristi Puiu (România), Michael Stewart (Marea Britanie), Darya Bassel (Ucraina), Sorin Botoşeneanu (România), Cynthia Close (SUA), Nicolas Feodoroff (Franţa), Mona Nicoară (România/ SUA), Diana Tabakov (Cehia), Eugenia Vodă (România) şi Yang Yonghi (Japonia).

"Maidan" este un documentar despre protestele din Ucraina, lansat anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes. Împreună cu doi cameramani, Loznitsa a surprins momente unice din culisele conflictelor care au dus la moartea a câtorva zeci de oameni. Potrivit criticilor, "Maidan" este, deopotrivă, un document istoric şi o operă de artă impresionantă. Extrem de vocal împotriva lui Vladimir Putin, Sergei Loznitsa a declarat la Cannes că regimul de la Moscova duce o "campanie de teroare" împotriva celor care i se opun, una dintre victime fiind regizorul Oleg Sentsov, arestat de câteva luni de serviciile secrete ruseşti.

La gala de sâmbătă seară a Astra Film Festival, premiul pentru cel mai bun documentar în secţiunea Internaţional a fost acordat filmului "Master Of The Universe" (regia: Marc Bauder), care oferă spectatorului şansa unei priviri în interiorul lumii financiare prin intermediul călătoriei conduse cu discreţie, dar şi cu fermitate de un personaj care a aparţinut odată acestei lumi. Din aceeaşi secţiune, "Al doilea joc" (regia: Corneliu Porumboiu) a fost răsplătit cu o menţiune specială din partea juriului.

"Blood" (regia: Alina Rudnitskaya) a primit premiul pentru cel mai bun documentar în secţiunea Europa, pentru călătoria într-un sistem instituţional în care agonia se amestecă cu pofta de viaţă, pentru solidaritatea şi umanitatea pe care o descoperă într-o lume săracă şi în perpetuă tranziţie, potrivit motivaţiei juriului.

Pentru sensibilitatea cu care regizoarea Teodora Ana Mihaia observă viaţa unei familii prinse în plasa lumii globalizate, filmul "Waiting for August" a fost distins cu premiul pentru cel mai bun documentar în competiţia România. Totodată, documentarului "Resolutions 2014" (regia: Mihai Cristian Tranca) i-a revenit premiul pentru cea mai bună imagine (secţiunea România), pentru acurateţea imaginii şi coerenţa discursului vizual.

"Sunday Lunch" (regia: Dorottya Zurbo) a câştigat premiul pentru cel mai bun documentar în secţiunea Student. Regizoarea a reuşit să intre în intimitatea unei relaţii fără sentimentalism, iar povestea este riguros structurată dramaturgic, potrivit juriului. În aceeaşi secţiune, premiul pentru cea mai bună imagine a fost atribuit filmului "Mohamed Tomescu" (regia: Olesya Bortnyak; director de imagine: Norbert Fodor).

Pentru modul în care "Marmato" (regia: Mark Grieco) prezintă efectele devastatoare ale goanei după aur şi rezistenţa unei comunităţi multiseculare în faţa ambiţiilor corporatiste obscure, filmul a obţinut premiul EcoCinematogrAFF. Documentarul evidenţiază efectele sociale nefaste ale investiţiilor care nu ţin cont de niciun aspect comunitar. Filmul a atras reacţii pozitive din partea criticilor din toată lumea, mulţi considerându-l unul dintre cele mai bune documentare din 2014.

"Ceva romantic" (regia: Alexandru Buzatu şi Ariana Toader), un film realizat în cadrul atelierului Sibiul văzut de liceeni, organizat de Asociaţia Vira în parteneriat cu Astra Film, a primit cele mai multe voturi din partea spectatorilor, obţinând premiul publicului.

Filmele premiate pot fi revăzute duminică, începând cu ora 17.00, la Librăria Habitus, iar, de la ora 19.00, la Sala Thalia din Sibiu.

Astra Film Festival 2014 - Festivalul Internaţional de Cinema de la Sibiu este organizat de Astra Film - CNM Astra şi Fundaţia Astra Film şi cofinanţat de Consiliul Local Sibiu, prin Primăria Municipiului Sibiu. Festivalul a fost organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerului Culturii şi al Uniunii Europene, prin programul Creative Europe - Media.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici