Manoel de Oliveira a primit cel dintâi Palme d'Or din carieră

Regizorul portughez Manoel de Oliveira, care va împlini, în decembrie, 100 de ani, a fost onorat cu primul Palme d'Or din carieră, luni, la Festivalul de la Cannes, drept omagiu pentru activitatea sa cinematografică, în prezenţa membrilor juriului şi a actorului-regizor american Clint Eastwood.

22 afișări
Imaginea articolului Manoel de Oliveira a primit cel dintâi Palme d'Or din carieră

Manoel de Oliveira a primit cel dintâi Palme d'Or din carieră (Imagine: Mediafax Foto)

Regizorul a primit distincţia pe scena sălii Lumière din mâinile lui Michel Piccoli, unul din actorii săi favoriţi.

"Sunt foarte mişcat de acest Palme d'Or pe care, în final, l-am primit", a declarat maliţios regizorul portughez, provocând râsete în sală. "Apreciez enorm faptul că îl primesc astfel, întrucât nu prea-mi place competiţia cu colegii mei. Aceasta este cea mai bună cale de a primi un premiu", a adăugat el emoţionat.

Născut pe 12 decembrie 1908 la Porto, Oliveira, care se prezintă drept ultimul supravieţuitor al "frumoaselor vremuri ale filmului mut", a regizat cea mai mare parte din opera sa după vârsta de 60 de ani şi nu a devenit cunoscut publicului decât după ce a împlinit 80 de ani. El a obţinut Premiul Juriului în 1999 pentru "A Carta/ Scrisoarea" şi pe cel al Criticii internaţionale în 1997, pentru "Viagem ao Princípio do Mundo/ Călătorie la capătul lumii".

Regizorul a fost aplaudat îndelung la intrarea în sală, la fel ca şi Clint Eastwood. De asemenea, a fost prezent juriul ediţiei a 61-a a Festivalului de la Cannes, prezidat de Sean Penn, precum şi preşedintele portughez al Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi ministrul francez al Culturii, Christine Albanel, ambii întâmpinaţi cu fluierături.

Omagiul a debutat cu proiecţia unui scurt film de Gilles Jacob, "Une journée dans la vie de Manoel de Oliveira". "Iată-ne la cei 100 de ani ai mei, din care 78 consacraţi acestei pasiuni care ne uneşte pe toţi aici: cinematografia", a declarat Manoel de Oliveira.

"Am crescut, pe parcursul unui secol, o dată cu filmul, iar astăzi ştiu că cinematograful e cel care m-a crescut. Trăiască filmul", a declarat el înainte de a schiţa o mişcare de dans în faţa fotografilor, cu premiul în mână.

Proiecţia primului film al său, "Douro, Faina Fluvial", regizat în 1931, a încheiat omagiul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici