Manuscrisul volumului „Cartea Amăgirilor”, al lui Emil Cioran, adjudecat cu 7.000 de euro

Manuscrisul enunţat de Emil Cioran în timpul creării volumului „Cartea Amăgirilor” a fost adjudecat pentru 7.000 de euro în cadrul Licitaţiei de Carte Rară, Hărţi şi Manuscrise.

1463 afișări
Imaginea articolului Manuscrisul volumului „Cartea Amăgirilor”, al lui Emil Cioran, adjudecat cu 7.000 de euro

Manuscrisul volumului „Cartea Amăgirilor”, al lui Emil Cioran, adjudecat cu 7.000 de euro

Preţul la care a fost adjudecat manuscrisul a crescut în licitaţie de 6 ori, după ce a pornit de la 1.800 de euro, fiind cea mai mare valoare de adjudecare a unui lot, anunţă Artmark. Preţul adjudecat este de 7.000 de euro.

O evoluţie impresionantă a avut şi cartea scrisă de Dimitrie Cantemir – „Istoria Imperiului Otoman” cu 22 de gravuri ce ilustrează portretele sultanilor, fiind adjudecată pentru 6.000 de euro.

Organizatorii licitaţiei au observat, în ultimii ani, un interes pentru hârtiile vechi cu ilustraţii sau autografe celebre, dar şi pentru volume cu un puternic caracter documentar sau cartografic. Acestea încep să se înscrie în circuitul naţional şi să suscite, astfel, interesul colecţionarilor sau bibliofililor. Caracteristic pentru această piaţă este faptul că preţul de pornire nu rămâne şi cel de adjudecare, iar în majoritatea cazurilor, preţul final este dublu sau chiar triplu faţă de preţul de pornire.

Recentele licitaţii de pe piaţa de artă şi carte românească au permis, pe de o parte, o extindere a hârtiilor vechi, de colecţie, dar şi accesul acestui tip de bun cultural la o piaţă reglementată, pe de altă parte începerea cotării unora dintre autorii importanţi români sau universali. Printre recorduri se remarcă recordul românesc de carte din 2020 - Caietul-manuscris „Amurgul gândurilor” al lui Emil Cioran s-a adjudecat cu 19.000 euro în Licitaţia A10 by Artmark de Celebrităţi şi Autografe şi două scrisori olografe trimise de Constantin Brâncuşi către nepoata sa Ileana Brâncuşi, Paris, 1937-1938, însoţită de plicul original, piesă rară de colecţie au fost adjudecate pentru 11.000 de euro în 2019, în cadrul Licitaţiei de Autografe, inclusiv colecţia D.P. O altă piesa extrem de rară, picto-poezia „Le Facteur”, din 1924 semnată de artistul avangardist Victor Brauner a fost adjudecată pentru 4.000 de euro în cadrul Licitaţiei de Celebrităţi şi Autografe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici