Marga: ICR va deschide o filială în Bucovina, la Cernăuţi, dar e posibil şi la Suceava

Preşedintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga, a declarat că institutul va avea o filială în Bucovina, la Cernăuţi, prin organizarea ICR Kiev, susţinând că ia în calcul şi înfiinţarea unui birou la Suceava, dacă autorităţile locale vor sprijini acest proiect.

172 afișări
Imaginea articolului Marga: ICR va deschide o filială în Bucovina, la Cernăuţi, dar e posibil şi la Suceava

Andrei Marga (Imagine: Liviu Chirica/ Mediafax Foto)

Marga a declarat corespondentului MEDIAFAX că este oportună înfiinţarea ICR Bucovina, mai ales că Bucovina are multe influenţe în cultura universală.

"În acest moment aşteptăm să se organizeze Institutul Cultural Român la Kiev cu o ramură la Cernăuţi. Ştiţi şi dumneavoastră, ştie multă lume din diferite ţări, cât de important a fost Cernăuţiul în istoria culturii Europei Centrale", a declarat preşedintele ICR.

El a spus că Cernăuţiul are în apropiere Suceava sau Suceava are în apropiere Cernăuţiul astfel încât nu exclude ci, dimpotrivă, ia în calcul şi o înfiinţare a unei filiale la Suceava.

"Aici va trebui să discutăm cu Universitatea din Suceava, cu Primăria, cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, să vedem care este şi părerea lor", a spus Andrei Marga.

El a spus că ICR nu poate finanţa decât două posturi dintr-un astfel de birou care are nevoie de cinci angajaţi.

"Nu costă excesiv. Noi alocăm două posturi, de director şi adjunct, în rest trebuie finanţat. Problema e rezolvabilă, probabil e finanţarea unui birou compus din cam cinci persoane, dar aşteptăm o iniţiativă de aici, de la Suceava", a spus preşedintele ICR.

El a arătat că misiunea ICR este să promoveze cultura română în exterior, motiv pentru care s-au înfiinţat şi filiale în capitalele culturale ale provinciilor istorice şi chiar luni s-a deschis o astfel de filială la Iaşi.

"Se ştie prea bine, Iaşiul şi Moldova în întregime au multe de oferit culturii universale şi e bine ca cineva specializat, cum este Institutul Cultural Român - filiala Moldova să se ocupe de aceste lucruri", a mai spus preşedintele ICR.

Andrei Marga a susţinut, marţi, la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava o conferinţă despre guvernanţa universitară.

Filiala din Iaşi a Institutului Cultural Român a fost inaugurată, luni, în prezenţa preşedintelui ICR, Andrei Marga, instituţia neavând încă sediu şi nici buget stabilit pentru anul în curs.

Inaugurarea ICR Iaşi a avut loc la sediul Uniunii Scriitorilor din municipiu, unde filiala va funcţiona provizoriu până la găsirea unui spaţiu adecvat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici