Marian Crişan - 4 trofee la Festivalul de la Locarno, printre care premiul special al juriului

Lungmetrajul "Morgen", de Marian Crişan, a câştigat patru trofee, sâmbătă, la Festivalul de Film de la Locarno (4 - 14 august), printre care premiul special al juriului, acordat celei de-a doua cea mai bună producţie din competiţia internaţională, potrivit swissinfo.ch.

59 afișări
Imaginea articolului Marian Crişan - 4 trofee la Festivalul de la Locarno, printre care premiul special al juriului

Marian Crişan - 4 trofee la Festivalul de la Locarno, printre care premiul special al juriului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Totodată, coproducţia franco-româno-maghiară "Morgen" a primit premiul juriului ecumenic, un premiu din partea juriului tineretului, dar şi premiul Don Quijote din partea Federaţiei Internaţionale Cineclub.

Filmul "Morgen", de Marian Crişan, spune povestea unui bărbat care trăieşte la graniţa româno-ungară şi căruia îi place să pescuiască. Într-o zi, acesta "pescuieşte" un imigrant ilegal turc. Cu scene emoţionante, întrebări ridicate despre migraţie, lege şi omenie şi un final deschis, "Morgen" trezeşte imediat interesul faţă de poveste şi personaje, iar cel care generează situaţia limită, motorul atitudinilor diferite şi ale acţiunilor celorlalţi, nu poate fi privit decât cu simpatie de la un capăt la altul al filmului.

Regizorul Marian Crişan a câştigat în 2008, la Festivalul de Film de la Cannes, trofeul Palme d'Or pentru cel mai bun scurtmetraj, cu "Megatron". În 2008, regizorul a mai lansat documentarul "Luni", care prezintă o zi din viaţa cântăreţului de hip-hop Tudor Sişu.

În competiţia internaţională a Festivalului de la Locarno 2010 a mai fost selectat lungmetrajul românesc "Periferic", de Bogdan Apetri. Ana Ularu a primit, joi, trofeul Boccalino - premiul criticii elveţiene pentru cea mai bună actriţă, în cadrul Festivalului de la Locarno, pentru rolul din filmul "Periferic".

"Morgen" şi "Periferic" nu au fost singurele filme româneşti din cadrul festivalului elveţian. În secţiunea competiţională Filmmakers of the Present a rulat şi mediumetrajul "Burta balenei", de Ana Lungu şi Ana Szel.

De asemenea, a existat o prezenţă românească în secţiunea Leopards of Tomorrow, care a fost dedicată tinerelor talente. Regizorul Corneliu Porumboiu a făcut parte din juriul acestei secţiuni. Leopards of Tomorrow/ Pardi di domani a împlinit, în 2010, 20 de ani. Astfel, organizatorii festivalului au selectat cele mai interesante filme prezentate în această secţiune de-a lungul timpului. Printre aceste filme s-au numărat "Avant le Petit Déjeuner", de Cristi Puiu (Elveţia/ România, 1995) şi "Valuri", de Adrian Sitaru (2007).

Tot sâmbătă, premiul Leopardul de Aur pentru cel mai bun film a fost acordat peliculei chineze "Han Jia (Winter Vacation)", de Li Hongqi. Filmul spune povestea a patru adolescenţi care îşi petrec timpul într-un sat din nordul Chinei. Anul trecut, scenariul acestui film a primit un premiu în secţiunea Open Doors a festivalului.

Totodată, canadianul Denis Côté a primit premiul pentru cel mai bun regizor, pentru "Curling", un film despre relaţia dintre un tată şi fiica sa.

Juriul competiţiei internaţionale a fost format din regizorul din Singapore Eric Khoo (preşedinte), actriţa iraniană Golshifteh Farahani, actorul francez Melvil Poupaud, regizorul elveţian Lionel Baier şi regizorul american Joshua Safdie.

Festivalul de Film de la Locarno, fondat în 1946, este unul dintre cele mai vechi şi mai importante evenimente de gen din lume, alături de cele de la Cannes şi Veneţia. De-a lungul anilor, datorită încercării de a descoperi noi talente şi tendinţe, festivalul a fost o rampă de lansare pentru regizori precum Stanley Kubrick, Milos Forman, Jim Jarmusch, Mike Leigh, Gus Van Sant, Spike Lee şi mulţi alţii. Selecţia de filme înglobează în fiecare an principalii autori de azi şi de mâine, Locarno fiind frecventat anual de circa 90.000 de vizitatori şi 4.000 de profesionişti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici