Mario Vargas Llosa va juca într-un spectacol de teatru regizat de vărul său

Mario Vargas Llosa, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2010, va urca pe scenă în luna martie pentru a juca rolul sultanului Shahryar, într-o piesă de teatru proprie, adaptată după "1001 de nopţi", ce va fi pusă în scenă de vărul său, Luis Llosa.

88 afișări
Imaginea articolului Mario Vargas Llosa va juca într-un spectacol de teatru regizat de vărul său

Mario Vargas Llosa va juca într-un spectacol de teatru regizat de vărul său (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mario Vargas Llosa, care îşi petrece vacanţa de vară australă în Peru, va juca alături de actriţa peruană Vanessa Taba, interpreta Şeherezadei, în cadrul unei reprezentanţii teatrale ce va avea loc în staţiunea balneară Asia, considerată echivalentul peruan al staţiunii franceze Deauville şi aflată la o distanţă de 100 de kilometri la sud de capitala Lima.

Celebrul scriitor peruan, în vârstă de 74 de ani, a apărut în mai multe spectacole de teatru în ultimii ani, în Spania, ţară în care îşi petrece cea mai mare parte a anului.

De altfel, în discursul de acceptare a premiului Nobel, în decembrie 2010, scriitorul peruan a evocat tracul, dar şi încântarea, pe care le-a resimţit cu ocazia debutului său în teatru, la vârsta de 70 de ani.

Luis Llosa, regizor de film, teatru şi televiziune, în vârstă de 59 de ani, a declarat pentru presa peruană că "nu există nicio diferenţă între a regiza un laureat al premiului Nobel şi a regiza pe oricine altcineva. Relaţia dintre regizor şi actor este aceeaşi".

"Mario este o persoană deschisă către orice experienţă. Are în el o fibră de actor. Nu uitaţi că primul lucru pe care l-a scris a fost o piesă de teatru - «La huida del inca» -, pe când avea doar 16 ani", a adăugat Luis Llosa.

Mario Vargas Llosa s-a născut în 1936 la Arequipa (Peru) şi a copilărit în Bolivia împreună cu mama şi bunicii materni, închipuindu-şi că tatăl lui e mort şi că fusese un erou. În realitate, la cinci luni după căsătorie îşi părăsise soţia însărcinată şi avea să-şi revadă fiul abia zece ani mai târziu, când Mario s-a întors în Peru. Între 1950 şi 1952, el urmează cursurile unei şcoli militare din Lima - experienţa descrisă în primul roman, "Oraşul şi câinii" (1963).

În 1955 se căsătoreşte cu o mătuşă, provocând mare scandal în familie, şi divorţează de ea în 1964, pentru ca, un an mai târziu, să se căsătorească cu verişoara lui, Patricia. Între timp, lucrase în Franţa ca profesor de spaniolă şi ziarist. După o tinereţe în care se apropiase de comunism, ia distanţă faţă de Fidel Castro, ba chiar îl acuză pe Gabriel Garcia Marquez, odinioară prieten, de servilism. Călătoreşte, predă la universităţi din America şi Europa, devine scriitor celebru prin forţa epică, luciditatea şi ironia sa.

Scriitorul este tradus în limba română din 1970, iar editura Humanitas a inaugurat, în 2005, o serie de autor Llosa, care are, în prezent, peste 20 de titluri. Printre cele mai cunoscute cărţi ale lui Mario Vargas Llosa se numără: "Oraşul şi câinii", "Conversaţie la catedrală", "Casa Verde", "Pantaleon şi vizitatoarele", "Mătuşa Julia şi condeierul", "Războiul sfârşitului lumii", "Istoria lui Mayta", "Cine l-a ucis pe Palomino Molero?", "Povestaşul", "Elogiu mamei vitrege", "Lituma în Anzi", "Peştele în apă", "Caietele lui Don Rigoberto", "Paradisul de după colţ", "Rătăcirile fetei nesăbuite" etc.

Comitetul Nobel a decis să-i acorde premiul pentru literatură pe 2010 scriitorului peruan Mario Vargas Llosa, pentru "cartografierea structurilor puterii, pentru descrierile sale pătrunzătoare care vorbesc despre rezistenţa individului, revolta şi eşecul său", a anunţat, la Stockholm, Academia suedeză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici