Martin Scorsese, preşedintele onorific al Cannes Classics

Cineastul american Martin Scorsese va fi preşedintele onorific al celei de-a şasea ediţii a Cannes Classics, o secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes, care se desfăşoară între 13 şi 24 mai.

23 afișări
Imaginea articolului Martin Scorsese, preşedintele onorific al Cannes Classics

Martin Scorsese va fi preşedintele onorific al secţiunii Cannes Classics (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Retrospectiva din acest an va prezenta filmele unor regizori consacraţi:

Jean-Luc Godard ("Pierrot nebunul"),

Michelangelo Antonioni ("Aventura"),

Luchino Visconti ("Senso") şi

Jacques Tati ("Mr. Hulot's Holiday").

Martin Scorsese va prezenta versiunea restaurată a filmului "Pantofiorii roşii", regizat în 1948 de Michael Powell şi Emeric Pressburger.

Asociaţia nonprofit World Cinema Foundation va prezenta trei filme:

"A Brighter Summer Day" (1991) de Edward Yang,

"Al-Momia" (1969) de Shadi Abdei Salam şi

"Redes" (1936) de Emilio Gomez Muriel şi Fred Zinnemann.

Martin Scorsese a lansat proiectul său World Cinema Foundation - pentru conservarea capodoperelor cinematografiei mondiale - la Cannes, în 2007.

În sprijinul acestei iniţiative au fost prezentate atunci trei capodopere restaurate, printre care şi filmul "Pădurea spânzuraţilor", în regia lui Liviu Ciulei (1964), prezentat de regizorul Cristi Puiu.

Pentru acest film, Ciulei a fost recompensat cu premiul pentru regie la ediţia din 1965 a Festivalului de Film de la Cannes.

În 2009, în secţiunea Cannes Classics vor mai fi proiectate filme precum "To Hell and Back, Memories of Henri-Georges Clouzot", o reconstituire realizată de Serge Bromberg pe baza înregistrărilor video pentru producţia "L'Enfer" (1964) a lui Clouzot, dar şi înregistrări video care nu au mai fost proiectate în public semnate de Ingmar Bergman, reunite sub titlul "Images From the Playground" şi restaurate de Stig Bjorkman.

Secţiunea Cannes Classics va celebra, de asemenea, împlinirea a 100 de ani de la naşterea cineastului Joseph Losey, printr-o şedinţă specială intitulată "Joseph Losey Centenary", în care va fi proiectată integral pelicula "Accident" (1967) şi o versiune reconstituită a filmului "Don Giovanni" (1979).

În 2004, organizatorii Festivalului de Film de la Cannes au decis să pună renumele evenimentului în slujba recuperării şi conservării marilor opere ale cinematografiei mondiale, înfiinţând astfel secţiunea Cannes Classics, care prezintă filme de patrimoniu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici