MCC a ajuns la un acord cu FAIR şi USIS

Ministerul Culturii şi Cultelor, împreună cu Federaţia Artiştilor Interpreţi din România (FAIR) şi Uniunea Sindicatelor din Instituţiile de Spectacole (USIS) au ajuns la un acord pe marginea proiectului de norme metodologice care reglementează Legea 353/2007, prelungind negocierile cu 30 de zile.

113 afișări
Imaginea articolului MCC a ajuns la un acord cu FAIR şi USIS

Ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu (Imagine: Mediafax Foto)

Negocierile dintre Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii, şi liderii de sindicat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Leonard Pădureţ, preşedintele FAIR, şi Ovidiu Jurca, vicepreşedintele BNS, au avut loc marţi.

Cele două părţi au luat decizia de a prelungi negocierile privind proiectul de norme metodologice care reglementează Legea 353/2007 cu 30 de zile, a anunţat, miercuri, Leonard Pădureţ.

Astfel, conform negocierilor, Adrian Iorgulescu şi-a luat angajamentul de a nu promova niciun proiect aferent de norme metodologice în acest interval de timp, iar sindicatele au decis să suspende acţiunile de protest pe perioada menţionată.

De asemenea, s-a luat decizia de a înfiinţa o comisie tehnică, din componenţa căreia vor face parte reprezentanţi ai MCC, ai Ministerului Muncii şi ai federaţiilor sindicale, care să convină asupra punctelor din normele de aplicare a legii rămase nesoluţionate până în prezent.

Totodată, Pădureţ a declarat că având în vedere faptul că această soluţie a fost luată în după-amiaza zilei de 2 septembrie, pichetele programate să aibă loc pe 3 septembrie nu au mai putut fi contramandate.

Astfel, în faţa Ministerului Culturii şi Cultelor s-au strâns, miercuri, peste 80 de persoane, reprezentând Federaţia Artiştilor Interpreţi din România (FAIR), Uniunea Sindicatelor din Instituţiile de Spectacole (USIS) şi Federaţia Sindicatelor din Bibliotecile din România (FSBR), dar şi Sindicatul Liber RADEF "România Film" şi personalul de la Teatrul "Tony Bulandra" din Târgovişte.

Artiştii prezenţi la pichetul de la Ministerul Culturii au prezentat spectacole de cascadorie ecvestre, auto şi moto, au cântat şi au fluturat steaguri.

Pichetul s-a încheiat după circa 40 de minute.

Pe de altă parte, Pădureţ a transmis şi un "mesaj de solidaritate artistică şi sindicală pentru colegii de la Teatrul «Tony Bulandra»".

Sindicaliştii din cultură şi reprezentanţii Ministerului Culturii şi Cultelor au purtat negocieri, la sfârşitul săptămânii trecute, pe marginea proiectului de norme metodologice privind aplicarea Legii 353/2007, fără a se ajunge, însă, la o soluţie care să pună capăt protestelor declanşate în urmă cu o lună de FAIR, USIS şi FSBR.

Pe 27 august, sediile prefecturilor din Arad, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Sibiu, Timişoara, Târgu Mureş şi Râmnicu Vâlcea, dar şi sediul MCC din Bucureşti, au fost pichetate, între orele 14.30 - 16.30, de grupuri de aproximativ 50 de persoane - artişti şi personal tehnic -, în semn de protest faţă de proiectul de norme metodologice privind aplicarea Legii 353/2007 elaborat de MCC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici