"Medalia de onoare" - nominalizat la premiul LUX 2010 pentru cinema al Parlamentului European

Filmul "Medalia de onoare", în regia lui Călin Peter Netzer, se numără printre cele 10 pelicule care concurează pentru premiul LUX 2010 pentru cinematografie al Parlamentului European, informează site-ul instituţiei.

22 afișări
Imaginea articolului "Medalia de onoare" - nominalizat la premiul LUX 2010 pentru cinema al Parlamentului European

"Medalia de onoare" - nominalizat la premiul LUX 2010 pentru cinema al Parlamentului European (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lista celor zece filme selectate pentru premiul LUX 2010 pentru cinematografie al Parlamentului European a fost anunţată luni, în cadrul Festivalului Filmului European de la Bruxelles.

Pe lângă "Medalia de onoare", la acest premiu mai concurează şi o altă coproducţie românească, "Bibliothèque Pascal", de Szabolcs Hajdu (Ungaria/ Germania/ Marea Britanie/ România). Lor li se alătură "Akadimia Platonos/ Plato's Academy", de Filippos Tsitos (Grecia/ Germania), "Die Fremde/ When We Leave", de Feo Aladag (Germania), "Illégal/ Illegal", de Olivier Masset-Depasse (Belgia), "Indigène d'Eurasie/ Eastern Drift", de Sharunas Bartas (Lituania, Franţa/ Marea Britanie), "Io sono l'amore/ I Am Love", de Luca Guadagnino (Italia), "La bocca del lupo/ The Mouth of the Wolf", de Pietro Marcello (Italia), "Lourdes", de Jessica Hausner (Austria/ Franţa/ Germania), şi "R", de Tobias Lindholm şi Michael Noer (Danemarca).

În urma unui parteneriat semnat între organizatorii premiului LUX şi secţiunea "Venice Days" din cadrul Festivalului de Film de la Veneţia, un număr de cel puţin trei din aceste filme vor fi proiectate iniţial la Veneţia şi apoi la Parlamentul European, din 26 octombrie până pe 19 noiembrie. Aceste filme vor fi anunţate pe 27 iulie.

Membrii Parlamentului European vor alege filmul câştigător, premiul LUX pe 2010 urmând a fi înmânat pe 24 noiembrie la Strasbourg, de către preşedintele Parlamentului European.

Pelicula "Medalia de onoare" a obţinut, la sfârşitul lui noiembrie 2009, cinci premii la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, printre care cel pentru interpretare (Victor Rebengiuc), cel pentru scenariu (Tudor Voican), premiul special al juriului şi premiul FIPRESCI, dar şi premiul publicului la Festivalul de Film de la Torino. De asemenea, lungmetrajul a fost premiat, în martie, la Festivalul de Film de la Miami (SUA), cu o menţiune din partea juriului pentru competiţia internaţională şi o alta din partea juriului Cineuropa. Totodată, cu acest film, Călin Netzer a luat premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2010, în timp ce Victor Rebengiuc a primit premiul de interpretare.

Montajul filmului este realizat de Cătălin F. Cristuţiu, iar din distribuţie fac parte Victor Rebengiuc, Camelia Zorlescu, Mircea Andreescu, Ion Lucian, Costică Drăgănescu şi Gabriel Spahiu. Producătorul filmului "Medalia de onoare" este Liviu Mărghidan, iar producător delegat, Ada Solomon.

Creat în 2007, premiul LUX încurajează distribuţia filmelor europene în Uniunea Europeană şi este folosit pentru subtitrarea filmului câştigător în cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii şi pentru a produce câte o copie în fiecare stat membru UE. Valoarea premiului LUX este de circa 87.000 de euro. Premiul include, de asemenea, adaptarea filmului pentru persoane cu probleme auditive şi de vedere.

Cu ajutorul acestui premiu, Parlamentul European doreşte să elimine barierele lingvistice care deseori reprezintă un obstacol pentru distribuţia filmelor europene.

Pentru a fi eligibile pentru competiţie, filmele trebuie să ilustreze universalitatea valorilor europene şi/sau diversitatea culturii europene şi/sau să prezinte perspective ale dezbaterii privind procesul de construcţie europeană.

În 2007, premiul LUX a fost atribuit filmului "De partea cealaltă/ Auf der anderen Seite", în 2008, câştigător a fost lungmetrajul "Tăcerea Lornei/ Le Silence de Lorna" al fraţilor Jean-Pierre şi Luc Dardenne, iar în 2009, "Welcome" de Philippe Lioret.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici