"Medalia de onoare", premiat la Festivalul de la Salonic, apreciat de Variety

Lungmetrajul "Medalia de onoare", de Cătălin Netzer, care a primit, recent, cinci premii la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, a fost lăudat de Variety, publicaţia de specialitate apreciind că pelicula va primi, în viitor, numeroase distincţii.

21 afișări
Imaginea articolului "Medalia de onoare", premiat la Festivalul de la Salonic, apreciat de Variety

Variety menţionează că Rebengiuc creează din Ion un personaj care este "un pensionar cu un caracter de gentleman, care nu a avut niciodată vreun gând lipsit de patriotism" (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Acţiunea filmului se petrece în decembrie 1995. Ion.I.Ion (Victor Rebengiuc) este un om cu o viaţă banală, care locuieşte cu soţia sa şi care de şase ani nu şi-a mai văzut fiul (Mimi Brănescu), plecat în Canada. Totul se schimbă în viaţa lui Ion, când acestuia îi parvine o scrisoare în care este anunţat că va fi decorat de preşedinte, pentru fapte de vitejie pe care le-a făcut în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Când se duce să îşi ridice medalia de la Asociaţia Veteranilor de Război, Ion află că, de fapt, trebuie să facă o cerere în scris în acest sens la Ministerul Apărării.

"Realizat în culori reci, dar cu efecte cinematografice remarcabile, semnate de Liviu Mărghidan, filmul are mici inserţii care prezintă ironia vieţii de zi cu zi, pe care o trăieşte Ion, cu vecini excentrici, birocraţie sufocantă şi răutatea semenilor", notează Variety, care menţionează că Rebengiuc creează din Ion un personaj care este "un pensionar cu un caracter de gentleman, care nu a avut niciodată vreun gând lipsit de patriotism".

"Cu un ritm cam încet în prima jumătate, filmul ar mai putea suferi mici îmbunătăţiri", mai scrie Variety, care, totuşi, este de părere că "Medalia de onoare" va mai obţine premii în viitor.

Pelicula "Medalia de onoare", de Călin Peter Netzer, a obţinut, la sfârşitul lui noiembrie, cinci premii la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, printre care cel pentru interpretare (Victor Rebengiuc), cel pentru scenariu (Tudor Voican), premiul special al juriului şi premiul FIPRESCI.

"Medalia de onoare" este o coproducţie Scharf Advertising, Pandora Film şi Abis Studio, realizată cu sprijinul CNC România, Arte/ZDF, Eurimages, TVR, BV Mc Cann Erickson Romania, Odyssey Comunication, Teleclub şi cu participarea HBO România.

Montajul filmului este realizat de Cătălin F. Cristuţiu, iar din distribuţie mai fac parte Camelia Zorlescu, Mircea Andreescu, Ion Lucian, Radu Beligan, Costică Drăgănescu şi Gabriel Spahiu. Producătorul filmului "Medalia de onoare" este Liviu Mărghidan, iar producător delegat, Ada Solomon.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici