Mediafax şi Fundaţia MediaPro au lansat proiectul "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare- JETOP"

Mediafax şi Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare MediaPro au lansat, joi, proiectul "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare - JETOP" (ID 75858), finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

677 afişări
Imaginea articolului Mediafax şi Fundaţia MediaPro au lansat proiectul "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare- JETOP"

Mediafax şi Fundaţia MediaPro au lansat proiectul "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare- JETOP" (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

La conferinţa de lansare a proiectului, organizată joi la HotelHoward Johnson Grand Plaza din Bucureşti, au participat CristianDimitriu, directorul general al Agenţiei de presă Mediafax,Gabriela Ralea, din partea Fundaţiei pentru Educaţie şi DezvoltareMediaPro, Ovidiu Popa, coordonatorul proiectului, şi Livia Ispas,project manager al proiectului.

Cristian Dimitriu a spus că iniţiativa de a elabora acestproiect a venit în mod firesc. "Mediafax, ca lider pe piaţainformaţiilor generale şi de business, a scris de multe ori desprefonduri europene, despre atragerea fondurilor europene, materialeample despre proiecte, despre cum s-au implementat şi despre gradulscăzut de accesare a acestor fonduri. În cursul anuluitrecut, noi am decis să trecem din postura de ziarist critic, deziarist care scrie despre aceste proiecte, în postura de aplicant,ceea ce pentru noi a constituit o provocare. De ce? Pentru că ne-amgândit că trebuie să şi facem ceva, să ne şi implicăm într-unastfel de proiect făcând cât mai multe pentru a deveni actori înaceastă zonă a fondurilor europene", a spus Cristian Dimitriu.

În mod concret, potrivit lui Cristian Dimitriu, Mediafaxva face în acest proiect ceea ce ştie mai bine, respectiv săformeze jurnalişti: "Mediafax este recunoscută ca fiind oşcoală de presă. Jurnalişti am format din 1991 până în prezent.Acum ne-am orientat către persoane în căutarea unui loc de muncă,care întâmpină dificultăţi în adaptarea la cerinţele pieţeimuncii".

Potrivit lui Dimitriu, măsurile implementate prinproiectul "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare - JETOP" suntun sprijin pentru reintegrarea şomerilor pe piaţa munciişi vor duce la îmbunătăţirea şanselor de ocupare în regiuneaBucureşti - Ilfov.

La proiect vor participa 100 de persoane aflate încăutarea unui loc de muncă sau şomeri de lungă durată din regiuneaBucureşti - Ilfov. "Este vorba despre 95 de şomeri încăutarea unui loc de muncă, din care 5 şomeri de durată lungă", aexplicat Dimitriu, precizând că implicarea lor în proiect presupuneparticiparea la un curs de reporter, la care vor dobândicunoştinţele necesare practicării meseriei de jurnalist şi îşi vorforma abilităţi care să le permită ocuparea unui loc de muncă îndomeniul media.

În cadrul proiectului va fi derulată o campanie de informareprivind piaţa muncii din sectorul media, în care vor fi prezentatedirecţiile spre care se îndreaptă acest domeniu şi oportunităţilede angajare. Activităţile proiectului includ orientare şiconsiliere profesională, asistenţă şi consiliere pentru demarareaunei activităţi independente în domeniul media, precum şi formareprofesională prin organizarea unui curs de reporter pentru cele 100de persoane din grupul ţintă.

La finalul cursului de reporter, participanţii la proiect vorpune în aplicare cunoştinţele şi abilităţile dobândite şi vorrealiza materiale de presă care vor fi evaluate de specialişti îndomeniu. Cele mai bune materiale vor fi publicate în presă, iarautorii lor vor fi premiaţi. Proiectul se desfăşoară pe o perioadăde 12 luni, iar la finalizarea acestuia membrii grupului ţintă voravea posibilitatea să se angajeze în mass-media sau să lucreze pecont propriu în acest domeniu, printr-o colaborare cu structuri depresă sau printr-o activitate independentă.

"Proiectul va beneficia de premii în valoare de 36.000de lei, pentru 30 de participanţi care vor fi selectaţi în bazamaterialelor de presă scrise, iar 10 dintre aceştia ar urma să seangajeze ca urmare a competenţelor dobândite în timpulproiectului", a spus Cristian Dimitriu.

Pe de altă partea, Gabriela Ralea a declarat în cadrulconferinţei de presă că "este pentru prima oară când parteneri dinmedia merg către piaţa muncii". "Până acum, nicio entitate din zonamedia nu a făcut un pas către zona muncii, oferind o şansăşomerilor", a spus Gabriela Ralea.

Ea a precizat că Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare MediaProse ocupă în cadrul proiectului "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentruocupare - JETOP" (ID 75858) atât de partea de formare, cât şi departea de evaluare şi consiliere profesională.

"Fundaţia este implicată chiar în prima parte aproiectului, cea care se referă la selectarea grupului ţintă şi lainformarea grupului ţintă cu privire la oportunităţile de angajaredin domeniu", a spus Gabriela Ralea. Ea a explicat căpersoanele din grupul ţintă au fost selectate în baza unuiparteneriat cu Agenţia Municipală de Ocupare a Forţei de MuncăBucureşti.

Totodată, Gabriela Ralea a precizat că a doua activitate aproiectului în care este implicată Fundaţia se referă la evaluareaşi consilierea profesională. "Experţii Fundaţiei împreunăcu cei ai Mediafax vor identifica abilităţile şi potenţialulfiecărui membru al grupului ţintă, astfel încât să putem identificacel mai potrivit traseu profesional", a spus Ralea.

O altă activitate din cadrul proiectului este cea referitoare lacum anume poate lucra cineva în presă nu doar printr-o relaţie detip contract de muncă, ci şi prin contract de drept de autor şi capersoană fizică autorizată.

Persoanele din grupul ţintă vor urma apoi un curs cu durata de48 de ore, respectiv cinci zile de curs şi o zi de examen."Examenul va fi susţinut în faţa unei comisii a ConsiliuluiNaţional de Formare Profesională a Adulţilor. Cei care trec acestexamen, care presupune un test scris şi susţinerea unui proiect saua unei lucrări, vor primi un certificat de absolvire recunoscut deMinisterul Muncii, dar şi pe plan internaţional. După aceea,cursanţii trebuie să producă materiale de presă, prin care sădemonstreze că au asimilat cunoştinţele de la curs. Pe durata atrei luni, experţii Fundaţiei şi cei ai Mediafax vor evaluamaterialele de presă în funcţie de anumite criterii. Cei mai buni30 de cursanţi vor fi premiaţi cu suma de 1.200 de lei fiecare, iarcei mai buni 10 cursanţi ar urma să fie selectaţi pentru angajaresau pentru a lucra sub diferite forme în media", a mai explicatGabriela Ralea.

Totodată, Cristian Dimitriu a spus că în ciuda mişcărilor dinpiaţa media, care au vizat inclusiv restructurări, sunt şi zone dinpresă care se dezvoltă, printre care şi online-ul.

"Este vorba despre cei care au început să-şi lanseze bloguriproprii. Ne îndreptăm către un jurnalism cetăţenesc.Jurnalismul deja se transformă şi evoluează către acestjurnalism cetăţenesc, de aceea noi ca agenţie de presă ne-amdezolvat multe portaluri şi vom merge înspre această zonă.De aceea, eu cred că proiectul este sustenabil în ceea ce priveştemodul în care evoluează piaţa muncii din zona media", a mai spusCristian Dimitriu.

El a oferit şi un detaliu financiar, precizând că proiectul"Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare - JETOP" (ID 75858)valorează 2.043.000 de lei, din care peste 90% este finanţarenerambursabilă. "Aceşti bani sunt cheltuiţi în toate activităţileproiectului", a explicat Dimitriu.

"Scopul principal al proiectului este ca, pe câtposibil, cât mai mulţi oameni care participă la acest proiect săfie angajaţi în media şi să iasă din şomaj", aconcluzionat Ovidiu Popa, coordonator al proiectului.

În continuarea conferinţei de presă, Mediafax şi Fundaţia pentruEducaţie şi Dezvoltare MediaPro vor organiza joi, de la ora 14.00,la , Hotel Howard Johnson Grand Plaza, sala Platinum GrandBallroom, un seminar de informare privind piaţa muncii din cadrulproiectului "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare - JETOP"(ID 75858), finanţat din Fondul Social European, prin ProgramulOperaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

La seminar vor participa Andreea Esca, prezentatoarea ŞtirilorPro TV şi director editorial al publicaţiei The One, Cristian TudorPopescu, Senior Editor la gandul.info, Cezar Ion, director alDirecţiei Editoriale din TVR şi preşedintele AsociaţieiJurnaliştilor din România, şi Indira Crasnea, redactor şef adjunctla Agenţia de presă Mediafax şi preşedintele Clubului Român dePresă.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici