MediaSind a demarat procedurile privind anularea modificărilor la Codul Fiscal

MediaSind a înregistrat, luni, la Secretariatul General al Guvernului, o plângere prealabilă prin care solicită anularea modificărilor la Codul Fiscal, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

33 afişări
Imaginea articolului MediaSind a demarat procedurile privind anularea modificărilor la Codul Fiscal

MediaSind a demarat procedurile privind anularea modificărilor la Codul Fiscal (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind a înregistrat, astăzi (luni, 16 august, n.r.), la Secretariatul General al Guvernului, Plângerea Prealabilă împotriva Ordonanţei de Urgenţă nr. 58/ 2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal şi împotriva HG 791/ 2010 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, solicitând anularea în tot a acestor acte normative", se arată în comunicat.

Potrivit comunicatului, în cazul în care Guvernul nu va răspunde favorabil acestei solicitări în termen de 30 de zile, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind va ataca în instanţă cele două acte normative.

"Prevederile HG 791/2010 încalcă art. 41 şi 108 din Constituţia României, precum şi prevederile Legii 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, deoarece conţin norme care «adaugă la lege», creează excepţii de la OUG 58/2010, conţin norme care se anulează reciproc, precum şi norme care contravin articolelor rămase în vigoare din Codul fiscal, provocând un haos fiscal", se spune în plângerea prealabilă înregistrată de MediaSind la Secretariatul General al Guvernului.

Potrivit plângerii, "aceste norme destabilizează raporturile de muncă şi creează prejudicii financiare patrimoniului unui număr foarte mare de persoane afectate prin impozitarea dublă a contribuţiilor de asigurări sociale aplicate contractelor individuale de muncă, contractelor de drepturi de autor şi convenţiilor civile".

"OUG 58/2010 încalcă dispoziţiile art. 41 alin. 5, art. 56 alin. 1 şi 2 şi art. 115 alin. 4 şi 6 din Constituţia României", se arată în plângerea prealabilă adresată Guvernului, precizându-se, totodată, că "nu s-au respectat etapele legale privind dialogul social prevăzute în Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională, nici pentru adoptarea OUG 58/2010 şi nici pentru adoptarea HG 791/2010".

"Nu a fost respectată procedura legală privind elaborarea actelor normative, reglementată de Legea 52/2003, precum şi de Legea 24/2000 şi HG 561/2009 pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile, la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptării/aprobării", se spune în plângerea prealabilă.

"Actele normative atacate creează prejudicii materiale tuturor membrilor noştri de sindicat, precum şi altor categorii de cetăţeni care intră sub incidenţa acestor acte normative, întrucât acestea sunt inaplicabile şi duc la imposibilitatea plăţii drepturilor salariale şi a drepturilor de autor. Aplicarea acestor acte normative va duce şi la blocarea activităţii unor instituţii publice, care, din cauza ambiguităţii textelor celor două acte normative, nu au posibilitatea să mai încaseze sume din contribuţiile de asigurări sociale", se mai arată în document.

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind reprezintă peste 9.000 de membri din presa scrisă, online, radio, televiziune, edituri, tipografie şi difuzare. MediaSind este membru cu drepturi depline al
Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici