Membrii Filarmonicii Enescu au protestat faţă de neprelungirea contractelor unor instrumentişti

Membrii orchestrei simfonice a Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti au protestat marţi, ieşind în faţa Ateneului Român, timp de circa o oră, deoarece directorul instituţiei, Andrei Dimitriu, nu a prelungit contractele a trei instrumentişti din ansamblu.

329 afișări
Imaginea articolului Membrii Filarmonicii Enescu au protestat faţă de neprelungirea contractelor unor instrumentişti

Membrii Filarmonicii Enescu au protestat faţă de neprelungirea contractelor unor instrumentişti (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Orchestra simfonică avea programată marţi, de la ora 10.00, prima repetiţie pentru concertele din 6 şi 7 octombrie, cu care va fi deschisă noua stagiune a Filarmonicii Enescu.

Şeful sindicatului Filarmonicii Enescu, Gabriel Gheorghe, a declarat pentru MEDIAFAX că directorul filarmonicii, Andrei Dimitriu, a anunţat, în august, că nu mai prelungeşte contractele - încheiate pe perioadă determinată şi prelungite până în prezent an de an - a trei instrumentişti "foarte importanţi în orchestră": Cătălin Opriţoiu - prim flautist, Florinel Ionoaia - prim oboist şi Oana Visenescu - violonistă.

Potrivit lui Gheorghe, aceştia lucrau în orchestră de 8 sau chiar de 20 de ani, însă cartea de muncă o au înregistrată la Universitatea de Muzică Bucureşti, unde sunt profesori. "Sunt şi alţi instrumentişti care predau. (...) Nu înţelegem decizia (directorului Andrei Dimitriu, n.r.)", a spus Gheorghe.

El a mai precizat că, din punct de vedere legal, directorul poate să nu mai prelungească contractele pe perioadă determinată, dar orchestra are deja foarte mulţi colaboratori şi puţini angajaţi şi nu se poate prezenta astfel ca prima orchestră simfonică a ţării.

"Nu putem funcţiona aşa. Vin alţi colaboratori, dar nu ştim valoarea acestora. Nu ne putem prezenta oricum în faţa publicului", a spus Gabriel Gheorghe, precizând că sindicatul a încercat medierea acestui conflict încă din august, de când directorul a anunţat că nu va prelungi cele trei contracte, al căror termen expiră pe 30 septembrie.

Pe de altă parte, concertul de deschidere a noii stagiuni va avea loc pe 6 şi 7 octombrie.

Membrii orchestrei vor face însă repetiţiile necesare pentru concertul de deschidere. "Nu dorim să periclităm deschiderea stagiunii. Menirea noastră este să facem muzică, nu proteste, nu revoluţii. Dar nici nu putem să fim la cheremul cuiva", a mai spus Gabriel Gheorghe.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii conducerii Filarmonicii Enescu au declarat că prelungirea contractelor pe perioadă determinată care au expirat este la latitudinea conducerii, în funcţie de necesităţi şi de posibilităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici