Memorialul Ipoteşti organizează „Zilele Eminescu – Ziua Culturii Naţionale”

Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” organizează pe 14 şi 15 ianuarie Zilele Eminescu – Ziua Culturii Naţionale, care se vor cuprinde mai multe activităţi ce se vor desfăşura sub genericul Poezia şi muzica.

1009 afișări
Imaginea articolului Memorialul Ipoteşti organizează  „Zilele Eminescu – Ziua Culturii Naţionale”

Sursa foto: eminescuipotesti.ro

„În 14-15 ianuarie 2024, Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii <Mihai Eminescu>, instituţie din subordinea Consiliului Judeţean Botoşani, organizează, în parteneriat cu alte instituţii din judeţ, Zilele Eminescu – Ziua Culturii Naţionale, care se vor cuprinde mai multe activităţi ce se vor desfăşura sub genericul Poezia şi muzica”, potrivit unui comunicat de presă.

Manifestările vor debuta pe 14 ianuarie, la ora 10.00, cu slujba de Te Deum, oficiată cu ocazia zilei de naştere a lui Mihai Eminescu în Bisericuţa familiei Eminovici de la Ipoteşti, şi cu depuneri de flori la bustul poetului din incinta Memorialului. Începând cu ora 11.00, în Sala de expoziţii temporare „Horia Bernea” a Memorialului Ipoteşti, va avea loc spectacolul de muzică şi poezie Când însuşi glasul gândurilor tace..., organizat în parteneriat cu Teatrul „Mihai Eminescu” Botoşani.

Actorii teatrului „Mihai Eminescu” Botoşani Ela Nistor şi Cezar Amitroaie vor susţine un recital de poezie eminesciană. Corul Sf. Nicolae Botoşani va reconstitui contextul muzical al secolului XIX.

Programul zilei de 15 ianuarie va începe la ora 11.00, în Sala de expoziţii temporare „Horia Bernea” a Memorialului Ipoteşti, cu conferinţa Manuscrisele necunoscute ale lui Enescu cu tematică religioasă, susţinută de dr. Eugen Ciurtin, directorul Institutului de Istorie a Religiilor, Academia Română.

În aceeaşi zi, la Cinema Unirea din Botoşani va fi difuzat filmul artistic Luceafărul (regie: Emil Loteanu, 1986) şi se va vernisa expoziţia Genii ale Culturii Române, un proiect al Institutului Hispano-Român.

De Ziua Culturii Naţionale, începând cu ora 18.00, Memorialul Ipoteşti, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu” Botoşani, organizează, la Casa Sindicatelor, evenimentul „Strigoii” – reconstituirea unui concept Eminescu-Enescu.

În cadrul Zilelor Eminescu, ediţia ianuarie 2024, Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” va vernisa câteva expoziţii itinerante: la Veneţia (Italia) – expoziţia Patrimoniul Memorialului Ipoteşti; la Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui – expoziţia de grafică Spiru Vergulescu; la Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă din oraşul Drochia (Republica Moldova) – expoziţia Eminescu. Ediţii ilustrate.

La toate evenimentele organizate de Memorialul Ipoteşti cu prilejul Zilelor Eminescu – Zilei Culturii Naţionale, intrarea este liberă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici