Mezzosoprana Ruxandra Donose concertează, pe 21 mai, la Sala Radio

Celebra mezzosoprană Ruxandra Donose revine la Bucureşti, unde, pe 21 mai, va susţine un concert la Sala Radio din Capitală, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu.

385 afișări
Imaginea articolului Mezzosoprana Ruxandra Donose concertează, pe 21 mai, la Sala Radio

Mezzosoprana Ruxandra Donose concertează, pe 21 mai, la Sala Radio (Imagine: Ufo Zoltan/Mediafax Foto)

Publicul bucureştean va avea privilegiul de a o revedea pe mezzosoprana Ruxandra Donose alături de Orchestra Naţională Radio dirijată de Horia Andreescu, într-un concert-eveniment care va avea loc vineri, de la ora 19:00, la Sala Radio.

După o serie de concerte şi spectacole care au purtat-o în această stagiune pe multe scene ale lumii, printre care Covent Garden din Londra şi Deutsche Oper din Berlin, mezzosoprana revine la Sala Radio din Bucureşti cu o lucrare nouă pentru ea şi în acelaşi timp pentru public, "Moartea Cleopatrei" de Hector Berlioz.

Programul concertului mai cuprinde "Uvertura Tragică" de Johannes Brahms şi Cvartetul cu pian în sol minor, op.25 de Johannes Brahms/ Arnold Schönberg.

Biletele pot fi cumpărate prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro.

Născută în Bucureşti, Ruxandra Donose este absolventă a Academiei de Muzică din Bucureşti, cu studii de canto şi pian. A câştigat mai multe competiţii atât ca interpretă de canto, cât şi de pian. La puţin timp după absolvire, a început să cânte în străinătate, făcându-şi debutul la Opera de Stat din Viena în 1992. A ajuns ulterior la Covent Garden, Opera din Paris şi Teatro Real din Madrid.

În Statele Unite ale Americii şi-a făcut debutul în 1996, la Opera din San Francisco. La mijlocul anilor '90, a spart tiparele reprezentării operei "Carmen" de Georges Bizet, apărând pe scenă blondă, în Germania. În 2002, ea a fost nominalizată la premiile Grammy pentru cea mai bună interpretare, cu lucrarea compozitorului Antonin Dvorák - "Stabat Mater".

Combinaţia dintre vocalismul ei expresiv, muzicalitatea studiată şi eleganta prezenţă de scenă îi permit să abordeze un vast repertoriu de operă, de la primele creaţii ale lui Gluck şi Monteverdi până la operele compozitorilor secolului XX. Repertoriul său include bel canto-ul lui Bellini, Rossini şi Donizetti, nobilele portrete lirice din muzica lui Mozart, eroinele din operele franceze. De asemenea, repertoriul ei orchestral este unul la fel de vast, incluzând marile opere din repertoriul francez şi german, dar şi lucrările mai rar abordate, vechi şi noi.

În 2008, ea a jucat în "The Fly/ Musca", care a fost debutul în regia de operă a lui David Cronenberg. Opera a fost compusă de muzicianul Howard Shore, premiat cu Oscar, Grammy şi Globul de Aur pentru cea mai bună coloană sonoră ("Stăpânul Inelelor"). Libretul acesteia este scris de David Henry Hwang, câştigător al premiului Tony pentru piesa de teatru "M. Butterfly".

Ruxandra Donose a colaborat cu unii dintre cei mai buni dirijori din lume precum Roberto Abbado, Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Christoph von Dohnanyi, Vladimir Fedoseyev, Fabio Luisi, Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Donald Runnicles, Horst Stein, Jeffrey Tate şi Marcello Viotti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici