Milos Forman, recompensat cu premiul Lumiere pe 2010

Regizorul Milos Forman va primi premiul Lumiere pe 2010 la cea de-a doua ediţie a Lumiere Grand Film Festival, care va avea loc în luna octombrie, în oraşul francez Lyon, informează variety.com.

26 afișări
Imaginea articolului Milos Forman, recompensat cu premiul Lumiere pe 2010

Milos Forman, recompensat cu premiul Lumiere pe 2010 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Milos Forman va primi această distincţie în cadrul unei ceremonii care va avea loc pe 9 octombrie, iar organizatorii festivalului au anunţat că vor proiecta în acea seară specială o retrospectivă dedicată cineastului ceh.

Organizatorii festivalului - Thierry Fremaux, directorul Festivalului de la Cannes, şi regizorul Bertrand Tavernier, cofondator al Institutului Lumiere - speră să-i convingă pe prietenii de la Hollywood ai lui Milos Forman să participe la această ceremonie.

Cineastul ceh calcă pe urmele lui Clint Eastwood, recompensat anul trecut cu acest premiu. Cineastul american şi-a acordat patru zile de vacanţă în 2009, întrerupându-şi filmările pentru pelicula "Hereafter", pentru a accepta primul Prix Lumiere, în faţa unui public de peste 3.000 de persoane.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film Lumiere din Lyon va avea loc în perioada 4 - 10 octombrie.

Americanul de origine cehă Milos Forman este regizor, scenarist, actor şi profesor. Două dintre producţiile sale, "Zbor deasupra unui cuib de cuci" (1975) şi "Amadeus" (1984), se află pe lista celor mai premiate şi apreciate filme din istoria cinematografiei mondiale, ambele aducându-i premiul Oscar pentru regie. Milos Forman a mai primit o nominalizare la Oscar pentru regia filmului "Scandalul Larry Flynt" (1996), producţie care a fost recompensată cu un Urs de Aur la Berlin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici