Ministrul Culturii, Corina Şuteu, anunţă că sculptura "Cuminţenia Pământului" va fi găzduită de Muzeul Satului. "Nu înseamnă că va fi accesibilă doar bucureştenilor, urmând să fie expusă în muzee de artă, galerii"

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, anunţat duminică, pe pagina sa de Facebook că sculptura „Cuminţenia Pământului“ va fi găzduită de Muzeul „Dimitrie Gusti“ într-o primă fază, urmând ca lucrarea să fie itinerantă în ţară şi să fie expusă în muzee de artă, galerii etc.

507 afișări
Imaginea articolului Ministrul Culturii, Corina Şuteu, anunţă că sculptura "Cuminţenia Pământului" va fi găzduită de Muzeul Satului. "Nu înseamnă că va fi accesibilă doar bucureştenilor, urmând să fie expusă în muzee de artă, galerii"

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, anunţă că sculptura "Cuminţenia Pământului" va fi găzduită de Muzeul Satului. "Nu înseamnă că va fi accesibilă doar bucureştenilor, urmând să fie expusă în muzee de artă, galerii"

"Faptul că, într-o primă fază, „Cuminţenia Pământului“ va fi găzduită de Muzeul „Dimitrie Gusti“ nu înseamnă că ea va fi accesibilă doar bucureştenilor: în viitorul apropiat, lucrarea va fi itinerată în România, urmând să fie expusă în contexte speciale, în muzee de artă, galerii etc.", a exprimat ministrul Corina Şuteu, duminică, pe Facebook.

Ministrul Culturii a argumentat de ce a fost luată hotărârea ca sculptura să fie expusă la acest muzeu: "Muzeul Satului „Dimitrie Gusti“ este, în prezent, cea mai vizitată instituţie muzeală din Bucureşti, iar mutarea „Cuminţeniei Pământului“ în acest spaţiu este menită unei expuneri cât mai largi a lucrării, pentru un public cât mai numeros şi mai divers, ce o va putea recepta în multiplele ei valenţe, nu doar în siajul tradiţiei artistice din care provine."

Ministrul Culturii menţionează că includerea sculpturii lui Brâncuşi la Muzeul "Dimitrie Gusti" este atipică, dar că ministerul doreşte prin această decizie ca Muzeul Satului să fie regândit într-un mod contemporan: "Într-adevăr, Muzeul Satului e unul de etnografie, iar includerea unei capodopere a avangardei de secol XX într-o astfel de instituţie este atipică. Modalitatea de achiziţie a „Cuminţeniei Pământului“ a fost, însă, ea însăşi o premieră pentru România, iar Ministerul Culturii îşi doreşte să creeze un cadru dedicat, unic, pentru această lucrare, care să servească drept punct de plecare pentru o regândire contemporană a Muzeului Satului în integralitatea sa, începând cu un proiect arhitectural de expunere, supus dezbaterii publice şi menit integrării acestei opere în ansamblul artistic de la Şosea. Această regândire a Muzeului Satului pornind de la „Cuminţenia Pământului“, dincolo de percepţia publică actuală, reprezintă, în ultimă instanţă, recunoaşterea naturii prin definiţie vii a muzeului ca instituţie."

Nu în ultimul rând referitor la construcţia unui Atelier Brâncuşi în spaţiul Muzeului Satului, Corina Şuteu precizează că "un astfel de proiect nu se află, în acest moment, în planurile Ministerului Culturii."

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici