Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Matei Vişniec, invitaţi la Târgul de Carte de la Sofia

Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Matei Vişniec se numără printre scriitorii invitaţi la Târgul Internaţional de Carte de la Sofia, care se va desfăşura în perioada 9 - 14 decembrie, România fiind ţară invitată de onoare la această ediţie, informează Ministerul Culturii (MC).

133 afișări
Imaginea articolului Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Matei Vişniec, invitaţi la Târgul de Carte de la Sofia

Lucian Boia (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Desfăşurându-se în incinta Palatului Naţional al Culturii din Sofia, sub patronajul Asociaţiei Editorilor Bulgari, manifestarea a debutat în 1968, expunând anual producţia a peste 120 de edituri naţionale şi străine, şi găzduind, de-a lungul celor şase zile, peste 20.000 de vizitatori. La deschiderea oficială a târgului, care va avea loc pe 9 decembrie, va participa şi Rosen Plevneliev, preşedintele Bulgariei.

În acest an, ca invitat de onoare al Târgului Internaţional de Carte de la Sofia, România propune publicului bulgar un grup de 13 autori contemporani, care cuprinde mai multe generaţii literare, poeţi, prozatori, cercetători şi critici cu nume sonore, ale căror lucrări au fost traduse recent sau care urmează să fie publicate în limba ţării gazdă, informează Ministerul Culturii.

Astfel, Mircea Cărtărescu, Matei Vişniec, Lucian Boia, Mircea Dinescu, Gabriela Adameşteanu, Petru Cimpoeşu, Ioan Groşan, Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici, Ioana Nicolaie, Simona Popescu, Claudiu Komartin şi Adina Popescu vor fi acompaniaţi în discuţii şi prezentări de criticul literar Marius Chivu, redactor la revista Dilema Veche, şi de Ovidiu Şimonca, redactor-şef al revistei Observatorul Cultural.

Din partea ţării gazdă, la dezbateri vor participa scriitorii Zdrava Kamenova, Ivan Biliarski, Milen Ruskov, Gheorghi Gospodinov, Ivan Stankov, Vasilka Alexova, traducerea la evenimente fiind asigurată de Stilyan Deyanov, Lora Nenkovska şi Vanina Bojikova, prin al căror efort numeroase cărţi româneşti au apărut în limba bulgară de-a lungul ultimilor ani.

De asemenea, joi seară, la Palatul Naţional al Culturii din Sofia, va avea loc un concert de jazz susţinut de Maria Răducanu şi Maxim Belciug, iar poetul Mircea Dinescu va prezenta un show poetic şi gastronomic.

Totodată, pentru a marca prezenţa la Sofia cu ocazia acestui eveniment a renumitului dramaturg, pe 13 decembrie, la Teatrul Naţional "Ivan Vazov" din Sofia se va juca spectacolul "Angajare de clovn", de Matei Vişniec, în traducerea lui Ognyan Stamboliev şi regizat de Ivaylo Hristov.

Programul integral al evenimentelor organizate la Târgul Internaţional de Carte de la Sofia este disponibil pe site-ul Ministerului Culturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici