Mircea Cărtărescu: Regele Mihai, un om pentru care am avut întotdeauna mult respect

Scriitorul Mircea Cărtărescu spune că Regele Mihai este un om pentru care a avut întotdeauna mult respect, precizând că îi doreşte sănătate în aceste momente grele.

1789 afișări
Imaginea articolului Mircea Cărtărescu: Regele Mihai, un om pentru care am avut întotdeauna mult respect

Mircea Cărtărescu: Regele Mihai, un om pentru care am avut întotdeauna mult respect (Imagine: Mihai Dascalescu/ Arhiva Mediafax Foto)

"M-a întristat ştirea despre boala Regelui Mihai, om pentru care am avut întotdeauna mult respect. Îi doresc sănătate multă în aceste momente grele", a scris Mircea Cărtărescu pe contul său oficial de pe platforma de socializare Facebook.

Biroul de Presă al Regelui Mihai I a transmis, miercuri, într-un comunicat de presă, că Regele Mihai I este bolnav.

"Consiliul Regal a luat notă de starea de sănătate a Majestăţii Sale, care a fost supus recent unei operaţii chirurgicale. Diagnosticele puse de echipa medicală sunt: «carcinom epidermoid metastazant» şi «leucemie cronică». Majestatea Sa urmează un tratament complex şi solicitant, care îl împiedică să apară în public, şi va petrece, de aici înainte, o perioadă de refacere", a spus Andrew Popper, şeful Casei Majestăţii Sale Regelui, în numele Consiliului Regal, reunit în zilele de 1-2 martie, la Aubonne şi Morges, Elveţia.

La rândul său, Regele Mihai I a transmis următorul mesaj: "În ultimele săptămâni, am primit vestea unui serios diagnostic medical. Această situaţie vine în anul în care Familia şi Ţara sărbătoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei şi a Statului Român modern. Sunt sigur că fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va găsi înţelepciunea şi forţa de a mă reprezenta şi de a duce la îndeplinire toate acţiunile mele publice. Am cerut Consiliului Regal să-şi continue menirea şi să prezinte sfatul său Custodelui Coroanei".

Ulterior, istoricul Georgeta Filitti a declarat, pentru MEDIAFAX, că Regele Mihai rămâne o figură simbolică şi excepţională a istoriei românilor, precizând că transferul atribuţiilor sale către Principesa Moştenitoare Margareta este normal, nefiind însă vorba despre un transfer de Coroană.

"Este un moment de cumpănă, pentru că Regele Mihai rămâne o figură simbolică, o figură excepţională a istoriei noastre, despre care cu siguranţă se va scrie, se va vorbi de aici înainte ani de zile. Trebuie să spunem că acest transfer, care este absolut firesc, este absolut normal, rămâne la nivelul Casei Regale, ţinând seama că Regele Mihai, neaflându-se pe tron, nu este vorba de a face un transfer de Coroană. Este efectiv un eveniment al Casei Regale, Casă Regală care întotdeauna a fost animată de un spirit de ordine, de disciplină, de limpezire a lucrurilor. Şi atunci, în măsura în care Regele Mihai nu-şi poate exercita pentru moment, în deplinătatea forţelor, atribuţiile sale, a fost normal să le transfere asupra Principesei Moştenitoare", a spus istoricul Georgeta Filitti.

La rândul său, istoricul Filip-Lucian Iorga a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu ar marşa încă la o schimbare de epocă sau de paradigmă în Casa Regală, cu atât mai mult cu cât, de fapt, Principesa Moştenitoare Margareta a preluat de mai mulţi ani o parte dintre angajamentele Regelui Mihai I.

"Este un anunţ firesc până la urmă, chiar dacă în mod normal problemele astea medicale cer multă discreţie, dar Familia Regală nu este o familie obişnuită. Sunt foarte multe angajamente publice pe care trebuie să le onoreze şi este normal să anunţe astfel de lucruri. În fond, se înlătură astfel şi multe discuţii, speculaţii. În rest, eu aş îndemna la calm şi la optimism. Comunicatul vorbeşte de o perioadă de refacere, n-aş marşa încă la o schimbare de epocă sau de paradigmă în Casa Regală, cu atât mai mult cu cât, de fapt, Principesa Moştenitoare Margareta de câţiva ani deja a preluat parte dintre angajamentele Regelui. Nu este ceva nici surprinzător, nici nou, nici neaşteptat. Încă din 2007, când s-au împlinit 60 de ani de la abdicarea forţată a Regelui, Majestatea Sa a semnat, la 30 decembrie 2007, acele norme fundamentale ale Casei Regale a României, documentul după care funcţionează această instituţie. De atunci, Principesa Margareta a primit acest apelativ, această funcţiune de Custode al Coroanei României", a spus Filip-Lucian Iorga.

Istoricul a mai afirmat că, în general, conform acelui statut, şeful Casei Regale este Custode al Coroanei. "Dar în cazul Majestăţii Sale Regele Mihai, care a şi domnit - este singurul din actuala listă de succesiune care a şi domnit - Custodele Coroanei este Principesa Margareta. E o formulă elegantă, simbolică, de a marca transmiterea unor însuşiri simbolice, a unor însărcinări, a unor datorii de la Rege către Principesa Moştenitoare. Asta se întâmplă atât pe timpul vieţii Regelui, cât şi atunci când Regele nu va mai fi. Principesa Moştenitoare va fi în continuare Custode al Coroanei României, până când, dacă se va întâmpla asta vreodată, Parlamentul şi poporul român o vor chema să fie Regină. Până atunci va rămâne Principesă Moştenitoare şi Custode al Coroanei", a mai spus Filip-Lucian Iorga.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici