Mircea Horia Simionescu şi Alexandru Tomescu - câştigătorii Premiilor Prometheus

Scriitorul Mircea Horia Simionescu a câştigat, miercuri, premiul pentru Opera Omnia, în timp ce violonistul Alexandru Tomescu a câştigat premiul pentru Opera Prima, în cadrul celei de-a şaptea ediţii a marilor Premii Prometheus, oferite de Fundaţia Anonimul.

195 afișări
Imaginea articolului Mircea Horia Simionescu şi Alexandru Tomescu - câştigătorii Premiilor Prometheus

Mircea Horia Simionescu şi Alexandru Tomescu - câştigătorii Premiilor Prometheus

Livius Ciocârlie, membru în juriul care a acordat distincţiile, în Club Prometheus, a declarat că Mircea Horia Simionescu este recunoscut în rândul tinerilor. "Este, în primul rând, un scriitor foarte important, care poate modifica ceva în domeniul său", a spus acesta.

"Mircea Horia Simionescu era un duh al avangardei, care apărea înainte de 1989 în toate împrejurările. Un om plin de umor. O prezenţă extrem de calmă", a declarat, la rândul său, preşedintele juriului, Andrei Pleşu.

"Sunt surprins de această recunoaştere. Am avut 25 de ani de tăcere şi de încercări. 25 de ani m-am ferit de pagina tipărită. (...) Sunt mulţi care cred că m-am supărat pe Bucureşti. Mi-am propus să fac o experienţă: aceea de a nu mă arăta. Nu am mai trecut de Piaţa Victoriei spre Magheru de mult", a declarat Simionescu la primirea diplomei de nominalizat, înainte ca rezultatele finale să fie anunţate de juriu. Scriitorul a ales, de foarte mulţi ani, să locuiască într-o casă din localitatea Pietroşiţa, în Târgovişte.

"Pot să spun că sunt unul dintre oamenii care nu are duşmani (...) Şi mai pot să spun că fratele meu mi-a scris o parte din cărţi. Avea un stil de a povesti într-un flux suprarealist. M-a învăţat mai mult decât toţi profesorii de română pe care i-am avut. Acum plec înapoi, pentru că mai am de tencuit, mai am de cărat la casă", a declarat scriitorul.

Mircea Horia Simionescu s-a născut la 23 ianuarie 1928, în Târgovişte. A fondat, împreună cu Radu Petrescu şi alţi adolescenţi târgovişteni, grupul literar numit ulterior "Şcoala de la Târgovişte". A debutat cu povestirea "Cum l-am trădat pe Pascal", în 1968, şi ca romancier "Dicţionar onomastic", în 1969, acesta fiind primul volum al ciclului "Ingeniosul bine temperat".

A mai publicat volume precum "După 1900, pe la amiază" (1974) şi "Paltonul de vară" (1996). Ambele volume au fost distinse cu Premiul Uniunii Scriitorilor. "Jumătate plus unu' (1976) a fost distins cu premiul "Ion Creangă" al Academiei Române. Uniunea Scriitorilor i-a acordat premiul "Opera Omnia", în 1997.

Nominalizaţi la premiul Opera Omnia au mai fost muzicianul Valentin Gheorghiu, pictorul Teodor Moraru şi actorul Costache Babii.

Premiul pentru Opera Omnia are o valoare de 100.000 de lei.

Anul acesta au fost acordate premii în valoare de câte 10.000 de lei pentru nominalizaţii distincţiei.

Premiul pentru Opera Prima, acordat lui Alexandru Tomescu, a fost ridicat de mama acestuia, Mihaela Tomescu, artistul având un recital la Sibiu.

Dumitru Avakian, membru al juriului, a spus că nu l-a nominalizat pe Tomescu din considerente de notorietate. Acesta a declarat că Tomescu este un muzician care "nu se refugiază într-un turn de fildeş". "Este deja o personalitate, la cei 31 de ani ai săi. Este autorul unor importante proiecte muzicale. Are bucuria de a merge în acele zone ale ţării unde nu există instituţii muzicale. Aceste gesturi încununează zenitul carierei de tânăr muzician", a mai spus Avakian.

Alexandru Tomescu este solist concertist permanent al Orchestrei Naţionale Radio Bucureşti, din 2002. A absolvit Conservatorul din Bucureşti în 1999, iar următorii doi ani a studiat la Sothern Methodist University din Dallas, Texas, respectiv Ecole Superieure de Musique din Sion, Elveţia. A câştigat premiul I la Concursul Internaţional "George Enescu", în 1999. A primit, de asemenea, premii în Coreea de Nord şi Italia.

În 2007, Tomescu a câştigat, în urma unui concurs, vioara Stradivarius care a aparţinut muzicianului Ion Voicu.

Tomescu face parte din ansamblul Romanian Piano Trio, alături de muzicienii Horia Mihail şi Răzvan Suma. Ansamblul organizează turnee în ţară, în diferite localităţi, pentru a promova muzica clasică.

Premiul Prometheus pentru Opera Prima are o valoare de 10.000 lei.

Nominalizaţi la aceeaşi categorie au mai fost scriitorul Iulian Costache, regizoarea Adina Pintilie şi pictorul Ciprian Paleologu.

Juriul care a acordat cele două premii a fost format din Andrei Pleşu (preşedinte), Aurelia Mocanu (arte vizuale), Alexandru Dabija (artele spectacolului), Livius Ciocârlie (literatură) şi Dumitru Avakian (muzică).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici