Mirela Corlăţan: "Daţi-ne un şef cu care să nu ne fie ruşine să mâncăm din coliva gazetei"

Jurnalista de la Cotidianul, Mirela Corlăţan, îi solicită patronului trustului Realitatea-Caţavencu, Sorin Ovidiu Vântu, într-o scrisoare deschisă, să pună un şef la Cotidianul cu care angajaţilor ziarului să nu le fie ruşine să mănânce din "coliva gazetei", despre care se spune că o să fie închisă.

99 afișări
Imaginea articolului Mirela Corlăţan: "Daţi-ne un şef cu care să nu ne fie ruşine să mâncăm din coliva gazetei"

Mirela Corlăţan : "Daţi-ne un şef cu care să nu ne fie ruşine să mâncăm din coliva gazetei"

În scrisoarea deschisă pentru Sorin Ovidiu Vântu, postată pe blogul personal, Mirela Corlăţan îi cere patronului Realitatea-Caţavencu un alt şef pentru angajaţii Cotidianul, în locul lui Cornel Nistorescu.

"Vedeţi dumneavoastra, de când s-a relansat Cotidianul am lucrat cu mulţi (prea mulţi) şefi - unii mai buni, alţii şi mai buni, unul-doi chiar foarte buni. În plus, se vorbeşte prin târg (nu am confirmarea impricinatului, de aia nu public zvonul în ziar, domnule Nistorescu!) că vreţi să închideţi porţile Cotidianului cam pe la sfârşitul anului. Dacă nu cer prea mult, daţi-ne un şef cu care - în acele momente - să nu ne fie ruşine să mâncăm din coliva gazetei la care am muncit atâţia ani. Fondată de Ion Raţiu, cum i-a plăcut şi domnului Nistorescu să sublinieze", scrie Mirela Corlăţan, adresându-i-se lui Sorin Ovidiu Vântu cu apelativul "Excelenţă".

Ea precizează că lucrează de cinci ani la ziarul Cotidianul, al cărui patron Vântu a devenit între timp.

"Nu aş fi apelat în mod obişnuit la clemenţa dumneavoastră, dar văd că în ultimele zile s-a instituit în redacţie un obicei al pământului de a nu se mai discuta cu impricinaţii, ci doar de a se dispune (...) Mă refer, în primul rând, la post-scriptumul editorialului de astăzi (luni, nr.), semnat de noul director, domnul Cornel Nistorescu, în care deplânge insinuant lipsa "dreptului elementar la apărare" într-un articol pe care l-am scris despre ilustrul Petru Romoşan, colaborator al Securităţii, după cum susţine CNSAS", scrie jurnalista.

Mirela Corlăţan face referire la faptul că, vineri, pe site-ul cotidianul.ro a fost postat, ca subiect principal, un articol semnat de ea - "Petru Romoşan, turnătorul lui Horia Bernea şi al lui Ion Negoiţescu".

În material, scriitorul şi criticul de artă era acuzat că a colaborat cu Securitatea, în baza unei note de constatare trimisă de CNSAS la Curtea de Apel Bucureşti. Solicitarea de verificare a lui Petru Romoşan a fost depusă de Cotidianul în martie 2007. Materialul respectiv a fost eliminat de site-ul ziarului.

"Contactat după regulile jurnalistice de «Cotidianul», domnul Romoşan a preferat să se apere în 2006 numindu-mă «turnătoare mică» şi să mă ameninţe că mă scoate din presă, după cum demonstrează înregistrarea pe care încă o am. În 2009, cu decizia CNSAS în faţă, a ales să se apere prin noi invective, precum «securistă împuţită». Pentru cititorii de elită ai ziarului, exprimările imunde ale domnului Romoşan nu ar fi fost relevante, am decis împreună cu Liviu Avram, redactor-şef adjunct, cel care a avizat textul pentru publicare, vinerea trecută", explică Mirela Corlăţan.

Potrivit acesteia, Cornel Nistorescu - cel care de la 1 august a preluat conducerea Cotidianul - a dispus scoaterea materialului respectiv de pe site-ul ziarului.

"Domnul Nistorescu -care, precizez, nu a apucat să ne dea încă o listă cu toţi prietenii domniei sale şi care a dispus scoaterea textului de pe site-ul ziarului, la o oră după ce a fost postat-, fie nu a citit textul, fie a avut un alt motiv decât cel expus în «P.S.» pentru ceea ce a făcut. De altfel, în faţa întregii redacţii, nu a invocat "lipsa dreptului la apărare" din acest text, ci faptul că el ştie mai bine subiectul şi că va fi completat ulterior. Recent m-a informat că alături de textul meu, în ziar va apărea, miercuri, o "completare" de trei pagini, ce va demonstra cum ar fi trebuit să fie tratat subiectul . Aşadar, o lecţie de jurnalistică în piaţa publică, nemaivăzută până acum, prin care se argumentează un gest numit de mulţi alţii înaintea mea CENZURĂ", susţine jurnalista.

"Dintr-o ţâfnă de doi lei, cineva din redacţia Cotidianul a transmis confraţilor că am comis un act de cenzură prin scoaterea unui articol despre poetul şi editorul Petre Romoşan. Neînţelegerea este enormă şi, în ciuda isteriei create, mă simt obligat să-i trimit pe cei care mă acuză la cuvântul „cenzură“ la DEX. Un articol amânat sau respins din raţiuni redacţionale sau profesionale nu intră într-o asemenea categorie. Cât priveşte cazul Romoşan, vom reveni pe larg în zilele următoare, cu tot materialul, deşi multora le-ar fi convenit doar o selecţie întunecată. Din acest moment, în ziarul pe care îl conduc nimeni nu va fi „îngropat“ fără dreptul său elementar la apărare!", a scris, luni, Nistorescu, într-un PS la editorialul inserat in ziar.

În scrisoarea deschisă, Mirela Corlăţan îi mai spune lui Vântu şi despre unele decizii luate de Cornel Nistorescu.

"Ele (deciziile, nr.) vizează concedierea unuia din colegii mei, Cristian Pătrăşconiu, deşi se afla în concediu, pe motiv că nu mai corespunde cu noua linie a ziarului. De acelaşi lucru au fost sau urmează să fie anunţaţi şi comentatori precum Theodor Baconski, Daniel Vighi şi Alin Fumurescu. A decis, de asemenea, să scoată de pe cotidianul.ro blogurile lui Ioan T. Morar şi Eugen Istodor. Deciziile cu pricina au generat renunţarea la colaborarea cu Cotidianul a lui Liviu Antonesei şi Robert Turcescu. Fireşte, e posibil să fiţi în asentiment cu deciziile domnului Nistorescu. Puteţi, de asemenea, considera că aici sunt banii dvs şi că nu e treaba niciunui muritor de rând din redacţie să judece managementul editorial al ziarului. Am însă speranţa că omul care ne considera deunăzi cea mai bună echipă din presa românească nu ne poate trata astăzi (şi el) ca pe nişte muncitori la o fabrică de cuie, vorba cuiva", mai scrie Mirela Corlăţan.

Cornel Nistorescu a preluat începând de sâmbătă, 1 august, conducerea ziarului Cotidianul, în timp ce Adrian Ursu, redactorul-şef al publicaţiei, a fost numit director editorial al Realitatea TV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici